fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENE 23 GODINE OD HRVATSKE AGRESIJE

Otkrivena_spomen_ploca_Vojislavu_Goranovicu-0871561fOtkrivanjem spomen-ploče prvoj žrtvi rata u opštini Brod Vojislavu Goranoviću u krugu preduzeća „Gramat“ u Gornjem Klakaru, danas su obilježene 23 godine od agresije regularne Vojske Hrvatske i paravojnih formacija na ovu opštinu.

Goranović je bio tehnički direktor Industrije građevinskog materijala „Gramat“, koji je poginuo na radnom mjestu u jutarnjim časovima 16. septembra 1991. godine.

Spomen-ploču otkrili su Mirko i Milovan Goranović, braća ubijenog Vojislava, a osveštao je sveštenik Darko Vukomanović, koji je potom služio parastos.

Poslije otkrivanja spomen-ploče Mirko Goranović zahvalio je građanima Broda, posebno brodskoj Boračkoj organizaciji, koji su oživjeli sjećanja na njegovog ubijenog brata.

Predsjednik Predsjedništva brodske Boračke organizacije Zoran Vidić u obraćanju je rekao da je prva oružana agresija regularne vojske Hrvatske na BiH, bolje rečeno agresija na srpski narod u bivšoj opštini Bosanski Brod, izvršena u noći uzmeđu 15. i 16. septembra 1991. godine.

„Sa prostora Slavonskog Broda, artiljerijskim oružjem gađana su sva srpska naselja u opštini Bosanski Brod, duž rijeke Save. Otvorena agresija je imala i svoj danak: 16. septembra 1991.godine, u jutarnjim časovima, smrtno je stradao inženjer Vojislav Goranović, tehnički direktor Industrije građevinskog materijala `Gramat` u Gornjem Klakaru. Bila je to prva žrtva rata, koji u BiH zvanično nije ni počeo“ rekao je Vidić.

On je podsjetio da su nakon toga, početkom 1992. godine, počeli su da se nižu i drugi događaji koji su za Srbe imali tragični ishod.

„Od 3. marta 1992. godine, kada je izvršena agresija na Brod, Srbi su postali svjesni da se moraju organizovati za odbranu. Već 25. i 26. marta desila su se stravična ubistva u Brodu i Sijekovcu, a u maju 1992.godine počeo je i egzodus naroda sa ovog područja“, rekao je Vidić.

On je naveo da razloge za optimizam uliva želja srpskog naroda da brani svoju čast i otadžbinu i da ne zaboravlja svoje pretke koji su svoje živote i svoja djela ugradili u istoriju.

„Sjećanje na Voju nije i neće biti samo ova spomen-ploča, gdje ćemo prisluživati svijeće svakog 16. septembra“, poručio je Vidić.

On je rekao da je sjećanje na ubijenog Goranovića i ranije bilo ugrađeno u istoriju brodske opštine, jer su dvije ulice u Brodu dobile naziv vezane za nemile događaje iz 1991.godine.

„Jedna ulica u Brodu nosi ime Voje Goranovića, a druga je Ulica 15. septembra. Nadamo se da će stanovnici tih ulica, kao i svi građani Broda, znati cijeniti slobodu i gajiti sjećanje na istorijske činjenice“, naglasio je Vidić.

Vijence i cvijeće ispred spomen-ploče položili su predstavnici Boračke organizacije Brod, Mjesne boračke organizacije Klakar Gornji, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić sa saradnicima i drugi.

I ispred spomen-obilježja podignutog kod Osnovne škole „Sveti Sava“ za sve poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Brodskog Polja, služen je parastos, položeni su vijenci i cvijeće, te prislužene svijeće.

Organizatori obilježavanja su Boračka organizacija Brod i Savjet mjesne zajednice Brodsko Polje, uz podršku opštine Brod.

Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Konačno oslobođenje stanovništvo Broda dočekalo je 7. oktobra 1992. godine.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SUTRA 23 GODINE OD HRVATSKE AGRESIJE NA OPŠTINU BROD

OBILjEŽEN DAN OPŠTINE I 22 GODINE OD … – Jadovno 1941.

ULICU NAZVATI PO GENERALU SLAVKU LISICI – Jadovno …

GLAVNI TUŽILAC BiH NIJE ČUO ZA ZLOČIN U SIJEKOVCU …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: