Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obilježena godišnjica Drugog srpskog ustanka

Datum objave: utorak, 24 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

Takovo

Polaganjem vijenaca u okviru spomen-kompleksa “Drugi srpski ustanak” u Takovu je obilježana 197. godišnjica od izbijanja ustanka, a vijence je položio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, prenosi Radio-televizija Srbije.

Miloš Obrenović, koji je bio najznačajnija srpska ličnost u Beogradskom pašaluku, na skupu starješina u Takovu objavio je 23. aprila 1815. godine početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od otomanske vlasti.

Diplomatskim pregovorima Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, kojim je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Drugi srpski ustanak doveo je do srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju.

Poslije propasti Prvog srpskog ustanka, narod u Srbiji se našao u veoma teškom položaju jer turska vlast nije imala milosti prema pobijeđenima.

Nasilno je oduzimano oružje, uveden je kuluk za opravku gradova i puteva, utjerivani su nameti i feudalne obaveze, zbog čega su pojedinci ponovo počeli da se odmeću u hajduke.

Dahijsko ponašanje Turaka, nasilje, nacionalno ugnjetavanje i ekonomska eksploatacija doveli su do nekoliko spontanih pobuna, od kojih je najpoznatija bila Hadži Prodanova buna. Sve su ugušene u krvi.

Obrenović je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Porta je autonomiju Srbije priznala hatišerifom 1830. godine.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top