fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ОБИЉЕЖЕН ДАН ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПВО

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mahovljani-spomenik.jpg

БАЊАЛУКА, 27. МАЈА /СРНА/ – Парастосом и полагањем виjенаца на споменику погинулим припадницима Ваздухопловства и Противваздушне одбране Воjске Републике Српске, на аеродрому Маховљани jе обиљежена 22. годишњица формирања овог вида воjске.

Командант Трећег пjешадиjског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Раjко Кнежевић рекао jе да jе од рата протекло много времена, али да не треба заборавити период када су припадници Воjске Српске давали животе за њу.

Он jе додао да припадници Пука, али и сви припадници Оружаних снага из реда српског народа, чине максималне напоре да српски идентитет буде препознатљив.

„Од рата на овамо никад у тежим условима нисмо обиљежавали данашњи дан и ово jе први пут да имамо теже услове него у рату. Многи краjеви су пострадали у поплавама, али заборавити наше jунаке коjи су дали животе за Републику Српску био би гриjех и злочин у миру“, рекао jе Кнежевић.

Он jе подсjетио да су припадници Пука покренули инициjативу да се спомен- плоча из касарне у Залужанима поново постави на школи у овом мjесту.

„Обиљежимо наше датуме, скупимо се како можемо и нека нам живи вjечно наша светиња Република Српска“, поручио jе Кнежевић.

Обраћаjући се у име команданата Ваздухопловства и Противваздушне одбране, изасланик предсjедника Републике Српске Душко Четковић рекао jе да jе бити командант у овом виду воjске била велика част и да jе ту било истинских хероjа, коjи су патриотизмом и храброшћу показали шта су прави jунаци.

„Међу нама данас има људи коjи су то безброj пута показали летећи и спашаваjући животе и учествуjући у борбеним задацима у немогућим условима ваздушне блокаде БиХ“, рекао jе Четковић.

Он jе додао да jе 61 припадник овог вида воjске дао живот током рата и показао неизмjерну оданост свом народу.

Министар просвjете и културе Републике Српске Горан Мутабџиjа рекао jе да се у домену сjећања на погинуле припаднике Воjске Републике Српске мора дати барем манифестациона димензиjа и да ће Министарство у том смислу послати званични захтjев Школском одбору основне школе у Залужанима да се постави спомен плоча припадницима ваздухопловства.

„Сви имамо простора у свакодневном раду да се сjетимо драгих људи коjи данас нису са нама и да будемо свjесни да су веома танке линиjе коjе нас диjеле од времена коjа су многи већ заборавили и оних у коjа смо пребрзо упловили и гдjе вриjедности мjеримо неким другим параметрима“, поручио jе Мутабџиjа.

Он jе додао да jе воjска данас значаjно маргинализована, али да Трећи пjешадиjски пук, осим jасног патриотског опредjељења, има и jасну визиjу шта становништво Републике Српске очекуjе од њих.

„Био сам свjедок приликом поплава у Добоjу у каквим околностима и са каквим материjално-техничкиим средствима jе требало ићи спашавати људе, међутим jош ниjе дошла фаза анализе да се види како даље“, упозорио jе Мутабџиjа.

Он сматра да се у Оружане снаге значаjно инвестира, али да оне нису у материjално-техничком смислу данас у стању да одговоре на многе изазове коjи се пред њих постављаjу.

„Српска jе данас у великим изазовима и од нас, као друштва у цjелини, зависиће коjим ћемо путем ићи даље, да ли ћемо из овога научити да неке ствари не могу ићи као до сада и да морамо гледати цjелину и виши интерес“, поручио jе Мутабџиjа.

Смиљка Станковић, сестра маjора Ваздухопловства Миодрага Станковића, каже да jе њен брат погинуо у хеликоптеру 1993. године код Брчког, коjи jе оборен иако jе био видно означен црвеним крстом.

„Сваке године долазим, jер од наjраниjег дjетињства мог брата када jе маштао да постане пилот, сви смо били за то везани, а погинуо jе у 36. години живота“, рекла jе Станковићева, додаjући да jе са њеним братом у хеликоптеру погинуло jош седам људи.

Командант Првог хеликоптерског ескадрона Оружаних снага БиХ Владимир Пушара рекао jе да су многи погинули припадници ваздухопловства и противваздушне одбране били његови ратни другови и да се ова jединица труди да одржи сjећање на њих.

Виjенце на споменик погинулим припадницима Ваздухопловства и противваздушне одбране положили су изасланик предсjедника Републике, делегациjа Владе, делегациjа Борачке организациjе Српске, ратних команданата овог вида воjске и делегациjа Трећег пjешадиjског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Ваздухопловство и Противваздушна одбрана Воjске Републике Српске формирана jе 27. маjа 1992. године, када jе извршено 16 борбених летова за подршку jединицама Воjске.

Команде Ваздухопловства и Противваздушне одбране базирале су се на аеродроме у Залужанима и Маховљанима, а за првог команданта именован jе Живомир Нинковић.

Оваj вид Воjске Републике Српске jе, осим борбених летова у временима блокаде ваздушног простора БиХ, превезао велики броj рањеника са прве линиjе фронта, а данашњи датум Влада jе уврстила у календар обиљежавања значаjних историjских догађаjа ослободилачких ратова.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: