fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ОБИЉЕЖЕН ДАН УСТАНКА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Споменик у Србу

Споменик у Србу

У Србу jе данас обиљежен Дан устанка народа Хрватске у Другом свjетском рату, а недалеко од Споменика устанку одржан jе и скуп десничара на чиjе провокациjе полициjа ниjе реаговала.

Обиљежавање дана устанка организовали су Српско народно виjеће (СНВ) и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, чиjи предсjедник Фрањо Хабулин jе истакао да, иако jе Хрватска данас пуноправна чланица ЕУ, у њоj постоjе снаге коjе желе да укину права мањина, саопштено jе из СНВ-а.

Хабулин jе рекао да jе Хрватска jединствена у оквиру своjих граница и да исти закони коjи важе у jедноj региjи, вриjеде и у другоj и да нема разлога да се исти односи према националним мањинама какви се граде у Истри и jош неким региjама не граде и у осталим диjеловима Хрватске – од Далмациjе, преко Лике, Кордуна и Загреба, Међимурjа, Мославине до Вуковара.

„Уколико не будемо градили такве односе, имаћемо тек формалну демократиjу чиjи ће садржаj бити искључиво радикално десне ориjентациjе, односно фашистички“, упозорио jе Хабулин, док су из даљине допирали звукови са контраскупа.

Предсjедник СНВ Милорад Пуповац рекао jе да су се учесници обиљежавања Дана устанка данас окупили због истог разлога као и устаници приjе 74 године – да би имали мир у своjим домовима и мирно живjели са сусjедима у држави у коjоj ће владати закони jеднаки за све.

„Умjесто да држава троши новац за друге ствари, она их троши на десетине полицаjаца коjи мораjу обезбjеђивати скуп људи коjи мрзе, коjи би хтjели да протjеруjу, коjи су jуче рекли да jе ово Пуповцу задњи скуп… Умjесто да државе предузме нешто према таквима, она штити нас као да смо у резервату. Али ми резерват не прихватамо jер то ниjе слобода“, истакао jе Пуповац.

Он jе раниjе данас на мjесном гробљу у Србу одао почаст погинулим партизанима из Далмациjе.

„Окупило смо се овдjе и наставићемо се окупљати из године у годину како бисмо рекли да jе величање рата опасано за изградњу мира, те да jе опасна национална искључивост и нетрпељивост, каква се развиjа у Хрватскоj и другим диjеловима бивше Југославиjе“, навео jе Пуповац.

Замjеник начелника општине Грачац Милан Танкосић рекао jе у обраћању на скупу да су се на овом мjесту окупили да одаjу почаст устаницима и устанку народа Хрватске против окупациjе, а поготово Доњег Лапца и Срба, мjестима коjа су прва била погођена геноцидном политиком НДХ.

„Данас, много година послиjе поновно свjедочимо нестанку људи са овог подручjа, гдjе млади одлазе тражећи посао, а стари одумиру са сваким сљедећим даном. Неко се потрудио да нам узме дио будућности због свог богаћења и при томе претвараjући друштвено власништво у своj ратни плиjен“, навео jе Танкосић.

Предсjедник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић подсjетио jе да се у Србу 27. jула 1941. догодио масовни народни устанак коjи ниjе био подстакнут првенствено идеолошким разлозима, већ страшним злочинима коjе су усташе Макса Лубурића починиле над стотинама људи из личког краjа, углавном над дjецом, женама и старцима.

„То што би требало да буде далека историjа враћа се данас као острашћени ревизионизам историjе. Не зато што су откривене нове чињенице, него зато да се лажима и измишљотинама релативизира злоћудност покрета као што су нацизам или усташтво, jедном риjечjу фашизам“, поручио jе Пусић окупљенима.

Из СНВ наводе да jе и ове године jе у организациjи А-ХСП-а уз одобрење полициjе одржан скуп четрдесетак учесника коjи су носили хрватске заставе, од коjих су неке имале шаховницу с првим биjелим пољем.

„Окупљени, коjе jе полициjа оградила на диjелу пута подно споменика, међусобно су се путем разгласа поздрављали усташким поздравом `за дом спремни`, а у говорима су истицали да jе Јасеновац био радни логор у коjем jе страдало свега 400 особа. С друге стране, тврдили су да jе у jамама Велебита, гдjе jе 1941. основан логор Јадовно, пронађен тек jедан леш“, наводе из СНВ-а.

Из Виjећа додаjу да полициjа ниjе реаговала на овакву врсту говора нити на обиљежjа коjим су се окитили.

Обиљежавању Дана устанка присуствовали су представници локалних виjећа српске националне мањине, чланови антифашистичких удружења и делегациjа Амбасаде Србиjе у Хрватскоj са отправником послова Босом Продановић на челу.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Др Драго Његован: СРПСКИ УСТАНАК У ДРВАРУ И СРБУ 27 …

PRENOSIMO: Otkriven spomenik ustanka u Srbu – Jadovno 1941.

Славко Голдстеин: Истина о 27. jулу 1941. – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: