fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježen Dan stradanja boraca Druge majevičke brigade

U Bijeljini je danas obilježeno 24 godine od stradanja 33 borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su ubijeni na Vaskrs 1993. godine na Banj Brdu na Majevici.

U Bijeljini je danas obilježeno 24 godine od stradanja 33 borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su ubijeni na Vaskrs 1993. godine na Banj Brdu na Majevici.
Obilježene 24 godine od stradanja 33 borca
Druge majevičke brigade VRS
Foto: SRNA

Saborci, porodica, prijatelji i brojni sugrađani odali su počast poginulim borcima polaganjem vijenaca na spomenik koji je prošle godine podignut na Gradskom groblju u Pučilama.

„Gradska boračka organizacija Bijeljine obilježava Dan sjećanja na 33 borca VRS koji su na Vaskrs 1993. godine poginuli na lokaciji Banj Brda na planini Majevici, kao i sjećanja na sve poginule i umrle borce sa područja Tuzle“, rekao je predsjednik gradske Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović.

On je podsjetio da je u ovom zločinačkom muslimanskom napadu šest boraca masakrirano, a dvojici su odrubljene glave koje nikada nisu pronađene. „Niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin“, rekao je Stevanović.

Prema riječima potpukovnika Borivoja Đokića, ratnog komandanta Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade, na Vaskrs 1993. godine izvršen je napad na srpsku teritoriju sa područja Teočaka, te opština Kalesija i Tuzla.

„Imali smo velike gubitke, 33 poginula, 10 zarobljenih i 32 ranjena borca“, rekao je Đokić.

On je dodao da se njegov bataljon nalazio na lokaciji Banj Brdo – relej Stolice na Majevici gdje je bila jedna vrlo važna tačka za vrijeme rata zvana „kapija Semberije“.

„Bataljon je činilo oko 650 ljudi, a u toku rata izgubio sam 160 boraca, a oko 200 ih je ranjeno. Od 650 boraca, 27 je odlikovano“, kaže Đokić.

On je dodao da su ovi borci porijeklom iz predratnih opština Kalesija, Zvornik, Tuzla, Lopare i Ugljevik.

„Srpski borci poginuli su na srpskoj teritoriji braneći svoju zemlju i svoj narod“, rekao je Đokić.

Druga majevička brigada imala je 2.500 boraca.

Na spomeniku, podignutom u znak sjećanja na ovaj dan i poginule srpske junake, uklesana su imena 33 pripadnika Druge majevičke brigade koji su ubijeni na Vaskrs 1993. godine na Banj Brdu i imena 253 poginula borca sa područja Majevice i Tuzle.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 25 godina od formiranja Prve semberske brigade …

Bijeljina obilježila godišnjicu odbrane grada | Jadovno 1941.

Bijeljina: U ovoj godini završetak spomen-sobe za 900 …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: