fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen Dan prijedorskih brigada

Nekadašnji pripadnici 43. Prijedorske motorizovane brigade, 5. Kozarske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova obilježili su danas Dan prijedorskih brigada.

Pripadnici 43. Prijedorske motorizovane brigade, 5. Kozarske pješadijske brigade i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježili su danas Dan prijedorskih brigada.
Prijedor – Polaganje vijenaca
Foto: SRNA

Obilježavanje ovog značajnog datuma za Prijedor počelo je služenjem parastosa palim borcima, a potom su vijence na spomenik „Za krst časni“ položili predstavnici brojnih delegacija.

Na ratnom putu od osnivanja ovih brigada prije 26 godina poginuo je 641 pripadnik ovih jedinica Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima da je riječ o jednim od najelitnijih i najcjenjenijih jedinica Vojske Republike Srpske.

„Danas treba odati priznanje i zahvalnost pripadnicima prijedorskih brigada i policije na neizmjernom doprinosu koji su dali u odbrani srpskog naroda i stvaranju istorijskog djela – Republike Srpske“, poručio je Savčić.

Savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica je rekao da je značaj ovih brigada u minulim ratu bio ogroman jer su dale veliki doprinos stvaranju Republike Srpske.

„Zato ovaj dan Prijedor treba da slavi i da se sjeća boraca obje brigade i posebno da oda počast mrtvim drugovima i invalidima, onima koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za njeno stvaranje“, naveo je Torbica.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš je naglasio da Prijedor ne zaboravlja porodice poginulih boraca i da će nastaviti da brine o njima.

„Moramo da odamo zahvalnost i poštovanje porodicama palih boraca. U narednom periodu trebalo bi učiniti još veći napor da one budu zbrinute“, naglasio je Miljuš.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević je istakao da je kroz ove brigade tokom rata prošlo 17.200 boraca iz Prijedora, koji su se borili na 32 ratišta da bi na kraju završili u odbrani svoga grada 12. oktobra 1995. godine.

Nakon polaganja vijenaca, delegacije su obišle spomen-sobu u Kasarni „Žarko Zgonjanin“ posvećenu ovim jedinicama, a potom je uslijedilo druženje saboraca koji su se, uz prigodan vojnički ručak na izletištu Pašinac, prisjetili ratnih dana.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Prijedor: Spomen ploča za 36 policajaca (VIDEO) | Jadovno …

Osveštan spomenik za 21 poginulog borca Donjih Orlovaca …

Obilježeno 25 godina od odbrane grada | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: