Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen dan povratka boraca zarobljenih na Lisači

Ugljevik - sjećanje
Ugljevik – sjećanje Foto: SRNA

U Donjem Zabrđu u opštini Ugljevik obilježen je Dan mjesne zajednice i dan povratka boraca Vojske Republike Srpske koji su 11 mjeseci bili zatočeni nakon zarobljavanja na ratištu na Lisači.

Muslimanske jedinice zarobile su 8. oktobra 1994. godine na Lisači 62 borca VRS, a 13 je izgubilo živote. Zarobljeni su u zatočeništvu bili do 29. septembra 1995. godine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donje Zabrđe Lazo Milošević rekao je da je tadašnji Savjet mjesne zajednice odlučio da se slava mjesne zajednice pomjeri za 29. septembar, pošto je to najznačajniji i najradosniji datum za ovo selo i mjesnu zajednicu.

“Mi ćemo ga obilježavati i slaviti dok smo živi, a mlađim generacijama ćemo objasniti njegov značaj da bi nastavili tradiciju”, kaže Milošević.
Ovim povodom služen je parastos palim borcima u otadžbinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu i položeno je cvijeće na spomen obilježje.

U proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu iz Donjeg Zabrđa poginulo je 16 boraca VRS, a na spomen obilježju upisano je 400 imena palih boraca i civilnih žrtava protekla dva rata.

Obilježavanju su prisustvovali brojni mještani Donjeg Zabrđa, predstavnici opštinske vlasti, ugljevičke Boračke organizacije i gosti iz bratske mjesne zajednice Susek (opština Beočin) koji već 36 godina prisustvuju proslavi Dana mjesne zajednice.

Organizovanje parastosa pomogla je Boračka organizacija opštine Ugljevik s ciljem da sačuva od zaborava žrtve junaka koji su dali svoje živote za očuvanje srpskog naroda i srpske zemlje, rekao je predsjednik organizacije Jovan Marinković. Marinković je dodao da je zadatak Boračke organizacije da pomaže ovakve manifestacije i da sačuva od zaborava djelo onih čija su imena upisana na spomen obilježju.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić naveo je da lokalni parlament njeguje sjećanje na žrtve rata, što predstavlja opomenu generacijama koje žive i onima koje dolaze, istakavši kako je potrebno štititi i njegovati tradiciju te borbe.

Simić je dodao da opština duži period pomaže boračke kategorije i podsjeća da su odmah po završetku rata iz opštinskog budžeta izdvojena sredstva za izgradnju stanova, pomoć porodicama poginulih boraca, te pomoć djeci palih boraca.

On je napomenuo da je Skupština opštine obezbjedila zemljište za izgradnju novog stambenog objekta, uprkos činjenici da su već izgrađena dva koja su namijenjena za smještaj boračkih kategorija.

“Očekujemo pomoć Vlade Republike Srpske da pomogne ovaj projekat čijom bi realizacijom u potpunosti bilo riješeno stambeno pitanje porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida na području opštine Ugljevik”, dodao je Simić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić podsjetio je da je Zabrđe u prošlosti bilo sjedište opštine i da su u ovom kraju u proteklom periodu realizovani značajni infrastrukturni projekti s ciljem poboljšanja kvaliteta i uslova života lokalnog stanovništva.

“Sa mještanima smo uradili određene infrastrukturne projekte i ovom prilikom želim da najavim da ćemo i u narednom periodu nastaviti izgradnju ove mjesne zajednice na dobrobit njenih mještana”, poručio je Perić.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: