fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽEN DAN ODBRANE U ODBRAMBENO-OTADžBINSKOM RATU

Polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja u Novom Gradu

Polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja u Novom Gradu

Delegacije opštine Novi Grad, lokalne Boračke organizacije i porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida položile su vijence i prislužile svijeće kod spomen-obilježja poginulim borcima u ovom gradu, povodom 25. septembra – Dana odbrane ove opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon ovog čina, od Trga Mladena Oljače krenuo je „Marš slobode“ prema Novskoj planini, gdje je u septembru 1995. godine bila posljednja linija odbrane.

Učenicima novogradskih srednjih škola istorijski čas održao je komandant 6. bataljona Novogradske brigade Mirko Mačak, koji je govorio o tome kako je odbranjena opština od napada prvo Hrvatske vojske, a zatim i Petog korpusa takozvane Armije BiH.

„Da su hrvatske i muslimanske snage uspjele, kako je bilo planirano, da naprave mostobran i nastave prema Prijedoru i Banjaluci, Republika Srpska bi doživjela egzodus kao što je to ranije bilo u Republici Srpskoj Krajini“, rekao je Mačak.

On kaže da mladi o ovim događajima treba da uče od učesnika i da zapamte šta se dešavalo kako bi to mogli prenositi svojoj djeci.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić naglasio je da su septembarski dani 1995. godine bili sudbonosni ne samo za Novi Grad već i za cijelu Republiku Srpsku.

„Na ovom području prvo smo bili izloženi napadu regularne Hrvatske vojske na pravcu Novi Grad – Kostajnica – Kozarska Dubica – Gradiška, a zatim i takozvane Armije BiH iz Podgrmeča“, rekao je Gačić.

Prema Gačićevim riječima, Novogradska brigada našla se u nezavidnom položaju i bila je prisiljena na defanzivu. „Nakon organizovanja, brigada je uz pomoć jedinica koje su nam došle u pomoć uspjela da oslobodi naše kompletno područje i dijelove opštine Krupa na Uni“, rekao je Gačić.

Nakon istorijskog časa, uz vojnički ručak, nastavljeno je druženje ratnih veterana.

Odlukom Skupštine opštine Novi Grad od 2010. godine, 25. septembar se u Novom Gradu obilježava Dan odbrane u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom sinoć je održana panel-diskusija na kojoj su o vojno-političkoj situaciji i ratnim operacijama u septembru 1995. godine govorili general Momir Zec, pukovnici Vlado Živković i Ranko Dabić, te major Duško Đenadija.

Prije diskusije prikazan je dokumentarni film o odbrani zapadnokrajiških opština „Kad je srce od čelika jače“ autora Nedeljka Lajšića.

 

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: