fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽEN DAN ODBRANE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

groblje-zejtinlik.jpgSOKOLAC, 16. JUNA /SRNA/ – Služenjem pomena za poginule borce i polaganjem cvijeća na centralni krst na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu danas je obilježen Dan odbrane sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić podsjetio je da je odbrana sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu počela 15. juna 1995. godine, kada je „slomljena“ neprijateljska ofanziva muslimanske vojske.

Đokić je rekao da je u borbama u ovoj regiji, koje su vođene od 1992. do 1995. godine, živote položilo 4.000 boraca, dok je više od 3.700 ranjeno, što govori o herojstvu i odlučnosti srpskog naroda da odbrani pravo na slobodu i prostor na kome je vijekovima živio, kao i pravo na ravnopravnost i postojanje Republike Srpske.

On je napomenuo da se srpski narod u toj borbi odlučno suprostavio neprijateljkim snagama, koje su željele da ga pokore i uspostave državu po svojoj mjeri, ali u tome nisu uspjele.

Đokić je podsjetio da je iz te herojske borbe srpskog naroda nastala Republika Srpska, u kojoj se danas slobodno i ravnopravno živi.

„Žrtve koje su poginule za Republiku Srpsku moraju se vječno poštovati i moramo sa najvećim pijetetom dolaziti na mjesto njihog stradanja i herojskih borbi“, rekao je Đokić.

On je podsjetio da je Vlada Srpske pokrenula program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija za koji je do sada izdvojeno 70 miliona KM, dok je riješeno stambeno pitanje za 2.780 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Đokić je naveo da je preostalo riješiti stambeno pitanje za još oko 2.400 porodica, te najavio da će program biti nastavljen u ovoj godini.

„Sve porodice trebale bi biti stambeno zbrinute tokom ove i naredne godine“, rekao je Đokić i dodao da Republika Srpska svake godine izdvaja više od 200 miliona KM za boračku populaciju.

On je naveo da su u Srpskoj ustanovljena prava za boračku populaciju po raznim osnovama kroz nadoknade za vojne invalidnine, porodične penzije, borački dodatak i drugo.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz rekao je da je odbrana sarajevsko-romanijske regije jedna od najvažnijih bitaka izvojevanih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koja je odredila sudbinu ovog područja i Republike Srpske.

Ćurguz je podsjetio da je takozvana Armija BiH skoncentrisala svoje napade prema Drini, ali da su srpski borci spriječili neprijateljske snage u toj namjeri.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca služen je parastos za poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence na centralni krst na „Malom zejtinliku“ položili su izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, delegacija Vlade na čelu sa predsjednikom Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Petrom Đokićem, Narodne skupštine Srpske, kao i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH.

Vijence su položili i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, delegacija Boračke organizacije Srpske, zajednička delegacija Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida i logoraša, opština sa područja grada Istočno sarajevo, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i drugi.

Na Vojničkom spomen-groblju „Mali zejtinlik“ sahranjeno je 956 poginulih boraca sa područja sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Obilježavanju Dana odbrane sarajevsko-romanijske regije prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, načelnici opština iz sastava grada, porodice poginulih boraca i drugi gosti

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: