Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obilježavanje stradanja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Datum objave: sreda, 20 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+
dobrovoljacka.jpg
Zapaljena kolona vozila JNA
u Dobrovoljačkoj

ISTOČNO SARAJEVO, 20. APRILA – Odbor za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske (RS) obilježiće u utorak, 3. maja, stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici na lokacijama u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Tim povodom Pododbor za obilježavanje značajnog istorijskog događaja danas u 10.00 časova održaće sastanak u kabinetu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Vinka Radovanovića, a izjave za novinare su planirane u 11.00 časova.

MUP Republike Srpske još 27. aprila 2005. godine podnio je izještaj, odnosno krivičnu prijavu protiv 15 lica, među kojima je i general armije RBiH Jovan Divjak, za koje postoje osnovi sumnje da su 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici učinili po jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

”Pouzdano je utvrđeno da su ta lica, među kojima je i Divjak, suprotno odluci Predsjedništva RBiH, te nepoštujući postignuti sporazum i preuzete obaveze o mirnoj evakuaciji Komande Druge armije JNA planirala, pokrenula, naredila, učinila, pripremila i podstrekavala izvršavanje krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i protivpravnog ubijanja i ranjavanja”, rekao je ranije Srni rukovodilac Tima za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak.

On je podvukao da je Divjak ”neposrednim radnjama, kao komandant jedinica u Dobrovoljačkoj ulici učestvovao u ubijanju 42, ranjavanju 73 i zarobljavanju 215 pripadnika JNA, te psihičkom i fizičkkom zlostavljanju zarobljenika, djelujući protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, odredbama zakona, Ženevskih konvencija i dopunskih protokola”.

”U toku 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu je, prilikom napada jedinica TO RBiH kojima je komandovao general Jovan Divjak ubijeno je 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica na službi u JNA, od kojih je Srba bilo 32, šest Hrvata i četiri muslimana-Bošnjaka”, precizirao je Tuševljak.

On je naveo da su, osim napada 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu 2. maja te godine izvršeni napadi na Dom JNA, sanitetska vozila JNA sa jasnim obilježjima crvenog krsta, vozila za prevoz hrane i na Vojnu bolnicu.

Divjak je uhapšen 3. marta ove godine na bečkom aerodromu na osnovu difuzne potjernice Srbije zbog navodne odgovornosti za ubistvo pet vojnih lica i jednog civila u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

Haški tribunal prebacio je na domaće pravosuđe ovaj slučaj 2001. godine, uz obrazloženje da nije našao dovoljno dokaza o odgovornosti 19 lica, koja su sada pod istragom tužilaštava u Srbiji i BiH.

Srbija je raspisala potjernicu za 19 državljana BiH osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Među licima sa potjernice nalazi se i Ejup Ganić, koji je 1. marta prošle godine bio uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu, ali je pušten uz kauciju, nakon čega je oslobođen odlukom vestminsterskog suda.

Srbija je raspisala potjernicu i za Stjepanom Kljujićem, Mustafom Hajrulahovićem Talijanom, Zaimom Backovićem, Hasanom Efendićem i Jovanom Divjakom.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top