Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obilježavanje Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa (FOTO)

Datum objave: petak, 1 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

U okviru obilježavanja Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, u Crkvi Svetih velikomučenika jasenovačkih u banjalučkoj kasarni “Kozara” danas je služen parastos poginulim borcima VRS, nakon čega su položeni vijenci na spomen-ploču.

Savanović na obilježavanju dana 1. i 2. Krajisškog korpusa (Foto: SRNA)
Savanović na obilježavanju dana 1. i 2. Krajisškog korpusa (Foto: SRNA)

Pomen je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke.

Vijence na spomen-ploču poginulim pripadnicima VRS položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Velimir Sakan, te u ime Vlade Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Vijence su položili i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, komandanata Prvog i Drugog krajiškog korpusa, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Udruženja penzionera VRS, grada Prijedora, banjalučke Boračke organizacije, članovi porodica poginulih pripadnika VRS i brojni građani.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić poručio je da je Vojska Republike Srpske zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova stvorila Republiku Srpsku i odbranila srpski narod na vjekovnim ognjištima.

– Republika Srpska je djelo Prvog i Drugog krajiškog korpusa i drugih korpusa zajedno sa MUP-om Srpske – rekao je Miletić, obraćajući se u banjalučkoj kasarni Kozara, povodom obilježavanja Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS.

On je rekao da BORS, zajedno sa Vladom Republike Srpske, nastoji da olakša život borcima VRS putem raznih projekata, zakonskih normi i podzakonskih akta.

Vršilac dužnosti komandanta Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, pukovnik Milan Radojčić rekao je u obraćanju da je Prvi krajiški korpus VRS bio najveća organizacijsko formacijska struktura VRS u ljudstvu, tehnici i po borbenoj gotovosti.

– Prvi krajiški korpus imao je više od 100.000 vojnika, te više od 7.000 žrtava i 30.000 ranjenih. Držao je više od 1.000 kilometara linije fronta, dok je tokom cijelog rata korpusom komadovao general Momir Talić – istakao je Radojčić.

Načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa, general-potpukovnik VRS u penziji Boško Kelečevićrekao je da je ovaj korpus činio više od 60 odsto ukupnog broja pripadnika VRS i držao je pod kontrolom teritorije Republike Srpske.

On je dodao da je ovaj korpus brojao više od 127.000 vojnika te da je pod komandom generala Talića izveo operaciju Koridor, čime je spasena Republika Srpska.

Načelnik službe bezbjednosti Drugog krajiškog korpusa, pukovnik u penziji Mikajlo Mitrovićrekao je da je ovaj korpus formiran na osnovu naredbe komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića na sjeveropazadnom dijelu Republike Srpske.

– Korpus je uspješno obavljao odbrambene zadatke tokom 1992. i 1993. godine sve do kraja 1994. godine kada je došlo do pada Kupresa i 1995. godine tokom pada bivše Republike Srpske Krajine – istakao je Mitrović.

Obilježavanje Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS (Foto: SRNA)
Obilježavanje Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS (Foto: SRNA)

Prvi krajiški korpus dao je ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske. Bio je sinonim za operativnu i borbenu spremnost i najveći operativni sastav VRS, koji je imao i najveću zonu odgovornosti.

Ovaj korpus u ratu je činio 60 odsto VRS, jedno vrijeme je imao više od 120.000 boraca, a držao je front od 1.260 kilometara.

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je Koridor `92, a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa.

Drugi krajiški korpus je brojao od 16.000 do 20.000 vojnika, od kojih je poginulo više od 2.000 boraca.

Oba korpusa osnovana su u maju 1992. godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su Prvi i Drugi krajiški korpus Vojske Republike Srpske dali nemjerljiv doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top