Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje dana poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i na lokalnim nivoima

koridor_rs.jpgŠirom Republike Srpske juče i danas  na nivou lokalnih zajednica obilježava sa dan  sjećanja na poginule i nestale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Centralani događaji komemoracije u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske najvaljeni su za danas u Banjoj Luci. 

 

Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila opštine Prijedor obilježila je Dan poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.Predsjednik ove organizacije Zdravka Karlica rekla je da su ove godine kod centralnog spomen-obilježja u Prijedoru “Za krst časni” upaljene svijeće u obliku broja 20 i u bojama srpske zastave.

“Prošlo je 20 godina od početka rata, a 16 godina obilježavamo ovaj datum u svim opštinama Republike Srpske”, rekla je Karlica, dodajući da je obilježavanje ovog datuma počelo obilaskom pet porodica kojima su uručeni poklon paketi i novčana pomoć od po 100 KM.

Karlica je navela da porodice prijedorske regije traže još 25 nestalih srpske nacionalnosti.

“Molim sve one koji znaju za bilo čije tijelo, bilo kom narodu da pripada, da to i kažu, kako bi ljudi mogli da sahrane svoje najmilije, svako po svom običaju”, apelovala je Karlica.

 

Predsjednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Prnjavora Borislavko Peulić rekao je da bi do kraja ove godine trebalo da budu poznati rezultati identifikacije pet posmrtnih ostataka pronađenih u grobnici na Ozrenu, za koje postoje naznake da su od boraca prnjavorske brigade.Grobnica na Ozrenu otkrivena je prije dva-tri mjeseca, a posmrtni ostaci su nakon ekshumacije upućeni na identifikaciju u laboratoriju u Tuzli.

Opština Prnjavor traži još 42 nestala borca Vojske Republike Srpske, za koje je u crkvi Svetog Georgija u Prnjavoru večeras, uoči 15. septembra, Dana nestalih i poginulih boraca Srpske, služen parastos i zapaljene svijeće.

Peulić je rekao da je ovo prilika da se evociraju uspomene na one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

“Cilj nam je da opomenemo javnost da je traženje nestalih jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju porodice koje još ne znaju šta je sa njihovim najmilijima”, naglasio je Peulić.

 

Izvor: SRNA/JADOVNO

 

Vezane vijesti:

Obilježavanje Dana poginulih-ubijenih i nestalih boraca i civila RS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: