fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje dana odbrane Ilidže

odbrana-ilidze.jpgBoračka organizacija „Ilidžanski borac“ Istočna Ilidža danas obilježava Dane odbrane ove opštine u proteklom ratu kao znak sjećanja na 22. april i 14. maj 1992. godine, kada su odbijeni neprijateljski napadi takozvane Armije BiH.

Predsjednik Predsjedništva organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je novinarima da je taj period bio najkritičniji za opštinu, jer njeni stanovnici nisu bili kvalitetno organizovani da se brane od takozvane Armije BiH.

„Ilidžanska brigada je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske. Zbog toga sam i danas ponosan što sam kao ilidžanski borac učestvovao u tome“, izjavio je Šehovac.

On je podsjetio da je tokom kobnog napada 22. aprila 1992. godine poginulo 13 nedužnih stanovnika Ilidže, a osam oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta do danas još niko nije odgovarao.

„To je još jedan pokazatelj kako se Tužilaštvo BiH ponaša prema srpskim žrtvama. Mi ne podržavamo zločine i, ako želimo doći do pomirenja, smatramo da svi moraju odgovarati za nedjela koja su počinili“, naglasio je Šehovac.

Obilježavanje značajnih datuma Ilidžanske brigade počelo je jutros služenjem parastosa za poginule i umrle borce u Crkvi Svetog Save u Blažuju, mjestu gdje su se borci okupljali prije i u toku borbenih dejstava.

Tačno u podne, delegacije Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo i Istočne Ilidže, položile su vijence na spomenik sa uklesanim imenima 48 boraca Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade na centralnom trgu u naselju Dobrinja četiri.

„Oklopni bataljon je držao liniju prema Lukavici i on je naš ponos. Ovaj bataljon je dobrim dijelom učestvovao u odbrani Ilidže tokom prvog napada i najmanje što su ovi borci zaslužili je da ih spomenemo bar jednom u godini“, naglasio je Šehovac.

On je podsjetio da je na području opštine Ilidža poginulo 1.054 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač istakao je da je ova opština popunjavala pet brigada Vojske Republike Srpske i da je među onima koji su najviše dali u stvaranju Republike Srpske.

„Opština Istočna Ilidža će ove, a i budućih godina, u sve većem obimu pomagati da ove istorijske činjenice ne budu zaboravljene i da generacije koje dolaze prihvate sve ono za šta su njihovi preci dali svoje živote“, rekao je Kovač.

Povodom Dana odbrane Ilidže, večeras će u Istočnom Sarajevu biti održana i Svečana akademija na kojoj će biti riječ o ratnom putu Ilidžanske brigade i pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Predviđena je i dodjela plaketa i zahvalnica zaslužnim pojedincima iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i pripadnicima Boračke organizacije, a najavljeno je da će skupu, između ostalih prisustvovati i ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija. Svečana akademija biće održana u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, sa početkom u 19.00 časova.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: