fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽAVANjE DANA NESTALIH I POGINULIH U ODBRAMBENO-OTADžBINSKOM RATU U BANjALUCI

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/spomen-kosturnica-banja-luka.jpg

Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske biće obilježen 15. septembra u Banjaluci prigodnim manifestacijama i uz poruku da što prije mora da bude završen proces traženja nestalih, rečeno je danas na konferenciji za novinare Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 9.30 časova u Sabornom hramu Hrista Spasitelja bude služen parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U 10.15 časova biće položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim borcima na groblju „Sveti Pantelija“. Vijenci će biti položeni i na Spomen-kosturnicu na Novom groblju gdje je predviđeno obraćanje zvaničnika sa početkom u 11.25 časova.

Programom je u 11.45 časova predviđeno polaganje vijenaca na spomenik „12 beba“, dok će javna tribina o procesu traženja nestalih početi u 13.00 časova u Banskom dvoru.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica podsjetio je da je završetkom rata evidentirano 5.250 nestalih lica, od kojih su 2.735 civili, među kojima i 30 djece, a ostalo su pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske.

„Do 1. januara 2008. godine, odnosno do početka rada Instituta za nestala lica BiH, riješena je sudbina 3.545 nestalih sa popisa Kancelarije za nestala lica Srpske ili u prosjeku 320 slučajeva godišnje. Za sve pronađene i identifikovane postoje kompletni sudsko – medicinski nalazi, a sve ekshumacije i identifikacije rađene u organizaciji te Kancelarije pratile su naredbe nadležnih sudova i tužilaštava“, naveo je Torbica.

On je naglasio da, početkom rada Instituta za nestala lica BiH, dolazi do naglog i velikog zastoja u procesu traženja nestalih, navodeći kao primjer da su u prvih pet mjeseci rada Instituta identifikovani posmrtni ostaci 600 nestalih Bošnjaka i samo osam Srba.

Torbica je istakao da je takav trend nastavljen i narednih godina, što je rezultovalo da je za proteklih pet godina rada Instituta pronađeno, ekshumirano i identifikovano 33 nestalih Srba.

On je naveo da se, zaključno sa 1. junom ove godine, na spisku nestalih nalaze još 1.682 lica, dok se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju nalaze posmrtni ostaci 657 neidentifikovanih tijela.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da tamo gdje je na sceni ekshumacija i identifikacija, treba da bude i procesuiranje ratnih zločina, jer je 80 odsto nestalih lica žrtva ratnog zločina.

„Ako bi se otvorio aktivniji proces utvrđivanja ratnih zločina nad Srbima, onda bi i prije pronašli nestala lica za kojima se još traga. A to očito nije ni želja ni namjera federalnih i djelimično zajedničkih institucija BiH, a posebno sponzora iz međunarodne zajednice“, istakao je Mitrović.

On je podsjetio da je Evropska komisija 2010. godine izrazila zabrinutost zbog malog broja identifikovanih srpskih žrtava, ali da je sama ta izjava, bez konkretno preduzetih mjera, nedovoljna.

Mitrović je najavio da će na javnoj tribini u okviru obilježavanja Dana nestalih lica biti doneseni određeni zaključci koje će Skupština Republičke organizacije na sjednici 16. septembra pretočiti u zahtjeve koje će uputiti prije svega Vladi Srpske.

Prema njegovim riječima, cilj je da Vlada sa svojim stručnim službama razriješi finansijske i pravne radnje kako bi bila započeta identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Srpskoj.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

JOŠ SE TRAGA ZA 9.643 NESTALA LICA

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA ŽRTVAMA RATA

PRIKRIVA SE SUDBINA NESTALIH SRBA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: