Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

OBILjEŽAVANjE BITKE NA SUTJESCI I ODBRANE SARAJEVSKE REGIJE

Datum objave: sreda, 13 juna, 2012
Veličina slova: A- A+

sutjeska

BANjALUKA, /SRNA/ – Na Tjentištu će danas, 13. juna, biti obilježeno 69 godina od bitke na Sutjesci, a u subotu,
16. juna, na Sokocu i Ravnoj Romaniji biće obilježeno 17 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije. Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će ovi značajni datumi biti obilježeni u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova
Vlade Srpske.

 

Milunović je podsjetio da su 13. juna partizanske jedinice 1943. godine probile obruč snaga Osovine.

 

U bici na Sutjesci bilo je angažovano 127.000 okupatorskih i kvislinških snaga, a njima se suprotstavilo 18.000 partizana, uz koje se nalazila bolnica sa više od 3.000 ranjenika, rekao je Milunović.

 

Govoreći o odbrani Sarajevsko-romanijske regije, on je istakao da su snage Armije BiH, nakon više bezuspješnih ofanziva na to područje, u prvoj polovini juna 1995. godine pokrenule posljednju ofanzivu na Sarajevsko-romanijskom ratištu s ciljem spajanja snaga njihovog Prvog i Drugog korpusa.

 

To područje su, dodao je on, sa manje snaga branili pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i policije, koji su bili napadnuti istovremeno na čitavom prostoru te regije.

 

“Nakon herojskog otpora, ta ofranziva je slomljena”, rekao je Milunović novinarima.

 

Obilježavanje godišnjice bitke na Sutjesci počeće u 11.00 časova na Tjentišu polaganjem cvijeća na Centralnom spomeniku i spomen-kosturnici, a u 11.20 časova planirano je obraćanje zvaničnika, najavio je predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

 

Obilježavanje godišnjice odbrane Sarajevsko-romanijske regije počeće 16. juna na Sokocu u 9.00 časova parastosom i polaganjem cvijeća poginulim borcima na Vojničkom groblju, dodao je Dunjić.

 

Potom će u 10.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgije u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, a obraćanje zvaničnika planirano u 11.30 časova.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top