Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽAVANjE BITKE NA SUTJESCI I ODBRANE SARAJEVSKE REGIJE

sutjeska

BANjALUKA, /SRNA/ – Na Tjentištu će danas, 13. juna, biti obilježeno 69 godina od bitke na Sutjesci, a u subotu,
16. juna, na Sokocu i Ravnoj Romaniji biće obilježeno 17 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije. Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će ovi značajni datumi biti obilježeni u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova
Vlade Srpske.

 

Milunović je podsjetio da su 13. juna partizanske jedinice 1943. godine probile obruč snaga Osovine.

 

U bici na Sutjesci bilo je angažovano 127.000 okupatorskih i kvislinških snaga, a njima se suprotstavilo 18.000 partizana, uz koje se nalazila bolnica sa više od 3.000 ranjenika, rekao je Milunović.

 

Govoreći o odbrani Sarajevsko-romanijske regije, on je istakao da su snage Armije BiH, nakon više bezuspješnih ofanziva na to područje, u prvoj polovini juna 1995. godine pokrenule posljednju ofanzivu na Sarajevsko-romanijskom ratištu s ciljem spajanja snaga njihovog Prvog i Drugog korpusa.

 

To područje su, dodao je on, sa manje snaga branili pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i policije, koji su bili napadnuti istovremeno na čitavom prostoru te regije.

 

“Nakon herojskog otpora, ta ofranziva je slomljena”, rekao je Milunović novinarima.

 

Obilježavanje godišnjice bitke na Sutjesci počeće u 11.00 časova na Tjentišu polaganjem cvijeća na Centralnom spomeniku i spomen-kosturnici, a u 11.20 časova planirano je obraćanje zvaničnika, najavio je predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

 

Obilježavanje godišnjice odbrane Sarajevsko-romanijske regije počeće 16. juna na Sokocu u 9.00 časova parastosom i polaganjem cvijeća poginulim borcima na Vojničkom groblju, dodao je Dunjić.

 

Potom će u 10.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgije u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, a obraćanje zvaničnika planirano u 11.30 časova.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: