fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD OSLOBOĐENjA LOGORA

Kapija logora Mathauzen

Kapija logora Mathauzen

U koncentracionom logoru Mauthauzen danas će biti održana komemoracija povodom 70 godina od oslobađanja logora, na kojoj će prisustvovati zvaničnici Austrije i Srbije, kao i dvojica preživjelih logoraša.

Komemoracija će početi brojnim polaganjima vijenaca na mjestu bivšeg logora, kao i ekumenskim službama kojima će prisustvovati predsjednik „Karitasa“ Mihael Landau, evangelistički biskup Mihael Binker i mitropolit Carigradske patrijaršije Arsenios.

Planiran je tradicionalni komemorativni defile do glavnog trga u bivšem koncentracionom logoru, uz pratnju horova iz Austrije, Italije, Njemačke, Rusije, Češke i Francuske, kao i vojnih orkestara.

U svečanom dijelu komemoracije govoriće predsjednik Austrije Hajnc Fišer, predsjednik parlamenta Doris Bures i austrijski kancelar Verner Fajman.

Ovogodišnja komemoracija biće u znaku kamenoloma i prisilnog rada pod motom „Uništavanje kroz rad“.

U koncentracionom logoru Mauthauzen bilo je zatvoreno 200.000 ljudi, od kojih gotovo polovina nije preživela tu „mašineriju smrti“. Među logorašima bilo je 7.000 Srba, a više od polovine nije dočekalo oslobođenje logora.

Mauthauzen je bio najveći nacistički koncentracioni logor na teritoriji današnje Austrije.

Od 1939. godine hiljade logoraša bilo prisiljeno da radi u kamenolomu oko Mauthauzena i Guzena pod najtežim uslovima, i to po 11 časova dnevno.

Od 1941. godine gasna komora bila je dio „mašinerije smrti“, a leševi su spaljivani u posebnim krematorijumima, nakon što su žrtvama oduzeti svi vrijedni predmeti, kao i zlatni zubi.

Do 1943. godine Mauthauzen je bio logor za „uništavanje“ u kojem su vladali teški uslovi.

Prvi zatvorenici su u Mauthauzen dopremljeni 8. avgusta iz logora Dahau.

U Mauthauzenu i njegovih 40 sporednih logora, od 8. avgusta 1938. godine do 5. maja 1945, kada su logor oslobodili vojnici Treće američke armije, bilo je zatočeno više od 200.000 ljudi iz više od 30 evropskih i vanevropskih zemalja.

Polaganjem venaca i obraćanjem preživelih logoraša juče je u podlogoru Mauthauzena, Ebenzeu, održana komemorativna svečanost i obilježeno 70 godina od oslobođenja nacističke „fabrike smrti“ u kojoj je stradalo na desetine hiljada ljudi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

VOJNA DELEGACIJA NA KOMEMORACIJI – Jadovno 1941.

ISTRAGA PROTIV OSUMNjIČENE ČUVARKE IZ LOGORA …

Austrija žrtva nacističke Nemačke? – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: