fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj (FOTO)

http://blminter.net/igor/jadovno-final/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Parastos_u_Milicima.jpgSluženjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu, počelo je obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu, počelo je obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Dobrovoljačka Foto: klix.ba

Dobrovoljačka         Foto: klix.ba

Počast vojnicima nekadašnje JNA, ubijenim 1992. godine, u Dobrovoljačkoj ulici odali su članovi porodica stradalih, preživjeli zločina i zvaničnici Republike Srpske. Učesnici obilježavanja ovog događaja, na mjestu stradanja vojnika JNA položili su ruže i maslinove grančice, te prislužili svijeće.

Prvi put ove godine sveštenici Mitropolije dabrobosanske služili su pomen ubijenim vojnicima na mjestu stradanja.

Jake snage pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo objezbjeđivale su ovaj skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno.

Tokom služenja parastosa došlo je do manjeg incidenta kada je nekoliko članova udruženja „Zelene beretke“ na mostu Drvenija, nedaleko od mjesta obilježavanja, razvilo zastavu tzv. Armije BiH.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj (FOTO:KLIX)

Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj (FOTO:KLIX)

Ministar Savanović je rekao da se danas obilježavaju 23 godine od stradanja nevinih i nedužnih mladića samo zato što su bili u legalnoj i legitimnoj vojsci bivše Jugoslavije.

„Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali prošlošću ne smijemo zarobiti našu budućnost. Mi ne živimo više u svijetu naših očeva, već u svijetu naše djece. Bitnije je kuda idemo nego odakle dolazimo“, poručio je Savanović.

Nakon vjerskog obreda, te polaganja cvijeća i paljenja svijeća, kolona autobusa, pod jakim policije kantonalnog MUP-a, krenula je nazad u Istočno Sarajevo.

10.30…

Tri autobusa krenula su iz Istočnog Sarajeva prema federalnom Sarajevu gde će, u okviru obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, biti održana mirna šetnja ulicom sa prisluženim svijećama i cvijećem, te vjerski pomen.

Učesnike skupa će, osim pripadnika kantonalnog MUP-a, obezbjeđivati i pripadnici MUP-a Republike Srpske.

9.51…

Parastosu prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, general u penziji Dušan Kovačević, predstavnici opštinskih boračkih organizacija i porodice stradalih.

Nakon parastosa, predviđen je polazak autobusa za federalno Sarajevo i mirna šetnja ulicom u kojoj je izvršen zločin, u kojem su prvih dana maja 1992. godine mučki ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

U 10.30 časova u Sarajevu biće organizovana mirna šetnja sa prisluženim svijećama i cvijećem bivšom Dobrovoljačkom ulicom i vjerski pomen.

Obilježavanje 23 godine od zločina organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

krivična prijava protiv glavnog tužioca salihovića

Sjećanje na Dobrovoljačku- 22 godine od zločina – Jadovno 1941.

obimni dokazni materijal – jovan divjak među … – Jadovno 1941.

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

 


Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: