fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 19 godina od stradanja vojnika JNA

dobrovoljacka.jpg
Zapaljena kolona vozila JNA
u Dobrovoljačkoj

SARAJEVO, 3. MAJA – U Sarajevu će danas biti obilježeno 19 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, još neprocesuiranog zločina kojeg su 2. i 3. maja 1992. godine počinili pripadnici tzv. Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i muslimanskih paravojnih jedinica.

U tom zločinu ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 ih je zarobljeno. Stradalo je deset oficira, 28 vojnika i četiri civila, a po nacionalnom sastavu 32 Srbina, šest Hrvata i četiri Bošnjaka.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić saopštio je ranije da je za danas u 9.00 časova planirano okupljanje građana ispred

Spomen-crkve u Miljevićima, a u 9.30 časova predviđen je polazak autobusa za Sarajevo.

Od 10.00 do 10.30 časova predviđena mirna šetnja nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom, koja sada nosi naziv Hamdije Kreševljakovića, a Đokić je rekao da se očekuje oko 300 učesnika, koji će proći ulicom u kojoj se desio zločin sa upaljenim svijećama i cvijećem.

Programom ove ceremonije predviđeno je da u 11.00 časova u Spomen-crkvi na Miljevićima u Istočnom Sarajevu bude služen parastos stradalim pripadnicima JNA.

„U 11.20 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, u 11.40 časova umjetnički program, dok je u 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na Spomen-krstu na Vojničkom groblju na Sokocu“, naveo je Đokić, koji obavlja i dužnost predsjednika Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske /RS/ Staša Košarac izjavio je Srni da Srpska i ove godine obilježava sjećanje na stradale u Dobrovoljačkoj ulici s ciljem da to postane tradicija.

“Mi te tragične događaje doživljavamo kao našu obavezu prema budućim generacijama i prema istoriji srpskog naroda, s obzirom da je sasvim jasno da su događaji u Velikom parku, ubistva srpskog svata na Baščaršiji, kao i tragičnih događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu označili početak rata u BiH“, rekao je Košarac.

Prema njegovoj ocjeni, nije dobro što opštinske, gradske i kantonalne vlasti u Sarajevu još nisu odobrile predstavnicima Srpske da postave spomen-ploču kao znak sjećanja na stradale pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. “Mislim da je to odraz ukupnog stanja u Sarajevu prema ovom, za nas Srbe, veoma bolnom pitanju“, istakao je Košarac.

Portpaprol Kantonalnog MUP-a Sarajevo Irfan Nefićrekao je juče Srni da su ispunjeni svi uslovi i zahtjevi za nesmetano obilježavanje 19 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koje bi trebalo da počne sutra u 10.00 časova.

On vjeruje da će ta ceremonija, kao i prošle godine, proteći dostojanstveno, bez incidenata.

Nefić je potvrdio da iz federalnih boračkih udruženja nije bilo zahtjeva za odobravanjem okupljanja njihovih članova.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: