fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeležena 100-godišnjica Topličkog ustanka

Leposavić – U Sočanici na severu Kosova danas je obeležena 100-godišnjica Topličkog ustanka, osvećen spomenik junacima Topličkog ustanka, obavljen pomen žrtvama stradanja na KiM i održana svečana akademija.

Državni sekretar Dragan Popović (Foto Tanjug/D.S.)
Državni sekretar Dragan Popović
(Foto Tanjug/D.S.)

Ceremoniji obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka prisustvovao je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, koji je prethodno položio venac na spomenik junacima Topličkog ustanka.

Popović je podvukao da srpski narod nikad nije osvajao tuđe, već je uvek branio svoje.

„A kad branite svoje, tad ste najjači. A branite ga oružjem, pesmom, knjigom, jezikom i pismom, verom, branite ga i ovim što danas radimo ovde – branite ga sećanjem na one koji su bili mnogo veći i ponosniji pre nas”, poručio je Popović.

„Zato danas osećam neki ponos i zadovoljstvo što na ovom trgu koji se zove Trg topličkim ustanicima, ispred ovog spomenika palim junacima Topličkog ustanka, svi zajedno stojimo ispod parčeta slobodnog neba. Okupatora danas ovde nema, danas ste ovde vi i ovo je vase parče zemlje i vaše parče slobodnog neba”, rekao je on.

Popović je rekao da u ovakvim trenucima ne može da se razume da nema sloge, poručivši da je sloboda uvek moguća kada su ljudi složni.

„Kad su Srbi bili složni onda im niko nije mogao ništa. Kad je komšija mrzeo komšiju, kad brat nije govorio sa bratom, tad je mogao i mnogo slabiji i mnogo manji da nam mnoga zla nanese. Setite se uvek ovog trga, ovog spomenika, bar pričajte onima koji dolaze posle vas, a vi upamtite da je sloboda uvek moguća kada smo složni”, poručio je Popović.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović je istakao da Toplički ustanak treba svima da posluži za nauk, podsetivši da je u 100 godina naša država tri puta bila okupirana, u Prvom I Drugom svetskom ratu i 1999. godine i da se svaki put se oslobodila i da će tako biti i ovog puta.

„Zahvaljujući njima i mnogim drugima, mi danas opet ovde postojimo, jeste da smo okupirani, ali siguran sam da ćemo se vrlo brzo ponovo osloboditi , a ja vas molim da jednom za svagda izbrišemo to izdajstvo iz našeg naroda, da se svi ujedinimo, mnogo brže ćemo se osloboditi i nikada nas vise niko neće porobiti”, podvukao je Jablanović.

Toplički ustanak podignut je 26. februara 1917. godine protiv bugarskog okupatora i to je bio prvi ustanak u tada porobljenoj Evropi.

Ustanak je ugušen i za samo mesec dana pobijeno je oko 20.000 stanovnika ovog područja i 25 sela potpuno je uništeno.

Obeležavanje Topličkog ustanka je od pre dve godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Nemac Asperger među topličkim ustanicima | Jadovno 1941.

Neustrašiva Jelena u borbi sa Bugarima i Austrougarima …

Danas obeležavanje 99. godišnjice Topličkog ustanka | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: