Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obeležavanje 102 godine od Topličkog ustanka

Datum objave: utorak, 26 februara, 2019
Objavljeno u Srbija
Veličina slova: A- A+

U Prokuplju će biti obeležene 102 godine od Topličkog ustanka u Prvom svetskom ratu.

Svečano obeležavanje te godišnjice organizuju Vlada Srbije, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradskom upravom Prokuplja.

Svečanosti obeležavanja velikog narodnog ustanka u Toplici, jedinog takvog u porobljenoj Evropi tokom Prvog svetskog rata, počinje u 11 sati odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen obeležje Topličanima palim u ratovima 1912. -1918. i žrtvama Topličkog ustanka 1917. godine.

Vence na spomen obeležje položiće delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja, Saveza potomaka ratnika 1912 – 1918 godine kao i druga brojna udruženja građana.

Pred spomenikom će se građanima obratiti sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Antić i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

“Ova ceremonija održaće se u čast srpskih junaka Koste Vojinovića – Kosovca, Uroša Kostića – Rudinca, Milana Vlahovića i mnogih drugih, koji su narodima tada porobljene Evrope pokazali kako se bori za čast, pravdu, istinu i slobodu domovine”, najavili su organizatori.

Takođe se ističe da se ustanika i posle jednog veka potomci sa ponosom sećaju i odaju im počast, zahvalni za požrtvovanje koje su pokazali tokom ustanka dajući živote za slobodu svog naroda i budućih pokolenja.

Vođe ustanka su bili Kosta Vojinović i Kosta Milovanović – Pećanac, oficiri Kraljevine Srbije a ustanak je podignut kao reakcija na teror bugarskih okupacionih vlasti. Neposredan povod za njegovo izbijanje bila je mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da izvrše na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste Reke.

Od kraja februara do kraja marta 1917. stvorena je takozvana “Toplička slobodna republika”, koja je trajala mesec dana i obuhvatala je teritoriju Toplice, Jablanice, Jastrepca, istočnih i srednjih predela Kopaonika.

Pošto su okupatori sve svoje vojne snage usmerili na gušenje Topličkog ustanka on je u krvi i ugušen. Tokom obračuna bugarskih i austrougarskih vojnika sa golorukim narodom u Toplici je ubijeno 20.000 ljudi i zapaljeno više od 50.000 kuća.

Izvor: BETA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top