fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obeležavanje 102 godine od Topličkog ustanka

U Prokuplju će biti obeležene 102 godine od Topličkog ustanka u Prvom svetskom ratu.

Svečano obeležavanje te godišnjice organizuju Vlada Srbije, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradskom upravom Prokuplja.

Svečanosti obeležavanja velikog narodnog ustanka u Toplici, jedinog takvog u porobljenoj Evropi tokom Prvog svetskog rata, počinje u 11 sati odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen obeležje Topličanima palim u ratovima 1912. -1918. i žrtvama Topličkog ustanka 1917. godine.

Vence na spomen obeležje položiće delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja, Saveza potomaka ratnika 1912 – 1918 godine kao i druga brojna udruženja građana.

Pred spomenikom će se građanima obratiti sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Antić i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

„Ova ceremonija održaće se u čast srpskih junaka Koste Vojinovića – Kosovca, Uroša Kostića – Rudinca, Milana Vlahovića i mnogih drugih, koji su narodima tada porobljene Evrope pokazali kako se bori za čast, pravdu, istinu i slobodu domovine“, najavili su organizatori.

Takođe se ističe da se ustanika i posle jednog veka potomci sa ponosom sećaju i odaju im počast, zahvalni za požrtvovanje koje su pokazali tokom ustanka dajući živote za slobodu svog naroda i budućih pokolenja.

Vođe ustanka su bili Kosta Vojinović i Kosta Milovanović – Pećanac, oficiri Kraljevine Srbije a ustanak je podignut kao reakcija na teror bugarskih okupacionih vlasti. Neposredan povod za njegovo izbijanje bila je mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da izvrše na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste Reke.

Od kraja februara do kraja marta 1917. stvorena je takozvana „Toplička slobodna republika“, koja je trajala mesec dana i obuhvatala je teritoriju Toplice, Jablanice, Jastrepca, istočnih i srednjih predela Kopaonika.

Pošto su okupatori sve svoje vojne snage usmerili na gušenje Topličkog ustanka on je u krvi i ugušen. Tokom obračuna bugarskih i austrougarskih vojnika sa golorukim narodom u Toplici je ubijeno 20.000 ljudi i zapaljeno više od 50.000 kuća.

Izvor: BETA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: