Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeležava se Dan primirja

Beograd — Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale, u Srbiji je državni praznik i biće obeležen širom zemlje nizom manifestacija.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/srpska_vojska_dan_primirja.jpg
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz pune vojne i državne počasti položiće sutra lovorov venac na Grob neznanog junaka na Avali.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, u okviru kompleksa Novog groblja, i potom se obratiti prisutnima.

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava, Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije i Češke u Republici Srbiji.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata.

Ceremonija se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država-učesnica u tom oružanom sukobu.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojednici okupiće se sutra kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata, u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici obići će srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Republiku Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije – države saveznice i pobednice u Prvom svestkom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane sutra u glavnim gradovima tih zemalja.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanicno obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Komemorativna ceremonija na Francuskom vojnom groblju
Na Francuskom vojnom groblju u Beogradu danas će biti održana komemorativna ceremonija i polaganje venaca povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, saopštila je danas ambasada Francuske u Srbiji.

Ambasador Francuske u Beogradu Kristin Moro održaće na ceremoniji govor, a vence će, pored nje, položiti i ambasadori Nemačke i drugih zemalja, srpski zvaničnici i predstavnici više udruženja.

Hor Francuske škole u Beogradu izvešće himne Srbije i Francuske i pesmu “Kreće se ladja francuska”, a učenici te škole pročitaće imena 20 vojnika sahranjenih na Francuskom groblju.

Predvidjeno je i odavanje pošte poginulima u Prvom svetskom ratu minutom ćutnje i upisivaje u spomen knjigu.

Francusko vojno groblje u Beogradu, na kojem su sahranjeni vojnici poginuli širom Srbije, zvanično je otvoreno 1923. godine na dan francuskog nacionalnog praznika, 14. jula.

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

Obeležavanje stogodišnjice Velikog rata – Jadovno 1941.

Zločini nad civilnim stanovništvom – Jadovno 1941.

Đorđe Mihailović /čuvar Srpskog vojničkog groblja na 

„Bestijalnost kakvu Evropa nije videla!“ – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: