Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obavještenje za javnost Zavičajnog udruženja Bilogora iz Beograda

img_002.jpgU subotu 28. aprila 2012., navršava se 71 godina kako su sa željezničke stanice u Grubišnom Polju, marvenim vagonima ustaše otpremile 504 uhapšena Srbina put Zagreba, Koprivnice i Gospića. Njih 487 je pobijeno na području kompleksa ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag.

U spomen na taj dan, podignuta je na željezničkoj stanici 1959. godine, Spomen ploča. Ista je uništena 1971., obnovljena i ponovo razbijena 1991. godine.

Grubišno polje - obilježavanje godišnjica Grubišno polje - obilježavanje godišnjica Grubišno polje - obilježavanje godišnjica Grubišno polje - obilježavanje godišnjica

Zavičajno udruženje Bilogora iz Beograda, pokrenulo je inicijativu kod SNV-a iz Zagreba, za obnovu Spomen ploče i organizaciju komemorativnog skupa.

Mada je SNV prihvatilo našu inicijativu i značajno se angažovalo na realizaciji ovog projekta, još uvijek je neizvjesno održavanje komemorativnog skupa planiranog za subotu, 28. aprila.

Objekat na kome se do 1991. godine nalazila Spomen ploča, danas je u vlasništvu preduzeća Croatia osiguranje, koje do danas nije izdalo saglasnost za postavljanje replike Spomen ploče.

Na žalost, članovi lokalnog i županijskog SNV-a, uslovili su održavanje komemorativnog skupa neobraćanjem potomaka žrtava koji žive van Hrvatske tj. uskratili su pravo predstavnicima Zavičajnog udruženja Bilogora iz Beograda da govore na skupu.

Pored toga, članovi lokalnog i županijskog SNV-a pomjerili su održavanje skupa za petak, 27. aprila, radni dan,  kada je izvjesno da predstavnici Zavičajnog udruženja Bilogora iz Beograda ne mogu prisustvovati u željenom broju.

Zbog navedenih razloga, savjetujemo potomke i poštovaoce Grubišnopoljskih žrtava da ne prisustvuju komemoraciji ako ona i bude održana!

Ujedno obavještavamo, da će u Baljaluci, u petak 27. aprila u 12 časova, u Hramu Hrista spasitelja biti služen parastos Grubišnopoljskim žrtvama ustaškog terora.

Dr. med. sc. Milan Bastašić
Predsjednik Zavičajnog udruženja Bilogora

 

Da se podsjetimo:

27. aprila 1941., svega dvije sedmice nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, na području Grubišnog Polja u zapadnoj Slavoniji uhapšeno je 504 lica srpske nacionalnosti, od kojih se 487 nikada nije vratilo.

Pod izgovorom da Srbi kotara Grubišno Polje spremaju `đurđevdanski ustanak`, na inicijativu tamošnjeg župnika Petra Sivjanovića iz Zagreba je u Grubišno Polje u predvečerje 26. aprila 1941. godine vozom stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, na čelu sa `emigrantima`, šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i Eugenom Kvaternikom.

U dogovoru sa tamošnjim povjerenikom MUP-a NDH advokatom Lujom Stahuljakom i „predstojnikom“ Zorislavom Mikićem, u noći između 26. i 27. aprila pohapšeno je u svojim kućama 504 pravoslavnih Srba.

U stočnim „G“ vagonima 28. aprila prebačeni su u „Zagrebački zbor“, a nakon toga u logor „Danica“ kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.

Krajem juna 1941. godine, prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana. Tokom jula njih 487 pobijeno je na Velebitu, iznad mjesta Tribanj Kruščica, u dijelu kompleksa ustaških logora Gospić.

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploče, koje su uništene 1971. i 1991. godine i do danas nisu obnovljene.
Na pedesetogodišnjicu stradanja 1991. godine služen je u Grubišnom Polju parastos, održan komemorativni skup i u parku postavljen kamen-temeljac za spomenik nevinim žrtvama, koji je, takođe, uništen početkom proteklog rata.

Kod Šaranove jame na Velebitu, na inicijativu Udruženja građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, po treći put je postavljena spomen-ploča pobijenim Grubišnoponjcima, 26. juna 2010. godine.

 

Vezane vijesti:

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

Obnova Spomen-ploče za 487 grubišnopoljskih Srba

SEDAMDESET GODINA OD ZLOGLASNE RACIJE U GRUBIŠNOM POLjU

Bilogora i Grubisno Polje 1941.-1991. – promocija knjige

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

RTV 15.4.2010 Još jedna knjiga svedočenja o zločinima nad Srbima

OPŠTINA GRUBIŠNO POLjE – ŽRTVE RATA 1941-1945 – Jovan Mirković

Obilježavanje godišnjica

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: