fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obavezna edukacija prosvjetara o vlastitom trošku: Za izučavanje holokausta nastavnici moraju da plate 30 KM

Nastavnici srpskog jezika i književnosti sa područja Zvornika i Doboja izrazili su nezadovoljstvo zbog poziva na seminar, koji organizuje Republički pedagoški zavod RS (RPZ) na temu Holokausta.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Posebno ogorčenje nastavnika izazvala je činjenica da na seminaru moraju obavezno da učestvuju i da plate kotizacije od 30 KM po učesniku.

Iz Republičkog pedagoškog zavoda odogovaraju da se svi seminari plaćaju i da ne prihvataju činjenicu da nastavnici „ne razumeju značaj seminara koji se održava od 29. marta do 7. aprila”.

Međutim, nastavnici srpskog jezika i književnosti, koji su želeli ostati anonimni, kažu da žele da prisustvuju programima stručnog usavrašavanja koje organizuje RPZ, ali da je nedopustivo da je učešće obavezno uz plaćanje kotizacije od 30 KM.

– Ako uzmete u obzir činjenicu da se prosvetnim radnicima od 2011. duguju naknade za jubilarne nagrade, odnosno da resorno ministarstvo može 6 godina da duguje neku obavezu prema nama, otkuda takva bezobzirnost kod direktora RPZ da nam naredi da mi odmah platimo kotizaciju. Šta da radimo ako nemamo novca – upitali su se nastavnici i dodali da posećuju seminare RPZ i seminare Društva nastavnika srpskog jezika i književnosti.

– Kada Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti organizuje seminar postoji kotizacija, ali svako ima izbor da ide ili ne. Ovakav pristup RPZ je nedopustiv – istakli su nastavnici.

Dodaju da je tema seminara zanimljiva, ali da se može primeniti samo u nekoliko nastavnih jedinica u kojima se obrađuju dela iz tog perioda.

Predrag Damjanović, direkotr RPZ kaže da ne može da shvati da neko ne razume značaj ovakvog seminara.

Foto: D. Božić / RAS Srbija
Foto: D. Božić / RAS Srbija

– Ne mogu da verujem da neko ko radi u školi postavlja ovakvo pitanje. Ne shvatam da ljudi koji predaju deci u školama ne shvataju značaj Holokausta i pitanje je šta oni rade u školi ako ne razumeju značaj ovog seminara, koji upravo i jeste organizovan da bi se oni upoznali sa ovom temom. Cilj nam je da sa nastavnicima vidimo u kojim nastavnim jedinicama bi se mogla primeniti ova tema, odnosno kako bi dobila više prostora i da zajedno daju predloge za promene u udžbenicima gde bi se ubacile jedinice koje govore o ovoj temi – rekao je Damjanović.

On je dodao da sve seminare neko mora da plati.

– Nisam protiv da škole ili lokalne zajednice plate za dolazak na seminar. Svi nastavnici u svojim rešenjima o 40-časovnoj radnoj nedelji imaju deo predviđen za stručno usavršavanje, koji je godišnje između 500 i 600 KM, tako da mislim da i za ovaj seminar mogu da izdvoje po 30 KM – zaključio je Damjanović.

Nisu samo seminari potrebni

Nastavnici poručuju i da usavršavanje ne podrazumeva samo odlaske na seminare jer im je u programu rada prevdiđeno usavršavanje na oglednom času, aktivu ili nastavničkom veću.

Navode da se ono realizuje i odlaskom na sajam knjiga, kupovinom literature, nabavkom potrebnog materijala za rad sa učenicima. Poručuju da u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju stoji da stručno usavršavanje plaća lokalna uprava, a u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Vlada RS.

Autor: Ekipa EuroBlica

Izvor: BLIC

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: