Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obavezna edukacija prosvjetara o vlastitom trošku: Za izučavanje holokausta nastavnici moraju da plate 30 KM

Datum objave: subota, 8 aprila, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Nastavnici srpskog jezika i književnosti sa područja Zvornika i Doboja izrazili su nezadovoljstvo zbog poziva na seminar, koji organizuje Republički pedagoški zavod RS (RPZ) na temu Holokausta.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Posebno ogorčenje nastavnika izazvala je činjenica da na seminaru moraju obavezno da učestvuju i da plate kotizacije od 30 KM po učesniku.

Iz Republičkog pedagoškog zavoda odogovaraju da se svi seminari plaćaju i da ne prihvataju činjenicu da nastavnici „ne razumeju značaj seminara koji se održava od 29. marta do 7. aprila”.

Međutim, nastavnici srpskog jezika i književnosti, koji su želeli ostati anonimni, kažu da žele da prisustvuju programima stručnog usavrašavanja koje organizuje RPZ, ali da je nedopustivo da je učešće obavezno uz plaćanje kotizacije od 30 KM.

– Ako uzmete u obzir činjenicu da se prosvetnim radnicima od 2011. duguju naknade za jubilarne nagrade, odnosno da resorno ministarstvo može 6 godina da duguje neku obavezu prema nama, otkuda takva bezobzirnost kod direktora RPZ da nam naredi da mi odmah platimo kotizaciju. Šta da radimo ako nemamo novca – upitali su se nastavnici i dodali da posećuju seminare RPZ i seminare Društva nastavnika srpskog jezika i književnosti.

– Kada Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti organizuje seminar postoji kotizacija, ali svako ima izbor da ide ili ne. Ovakav pristup RPZ je nedopustiv – istakli su nastavnici.

Dodaju da je tema seminara zanimljiva, ali da se može primeniti samo u nekoliko nastavnih jedinica u kojima se obrađuju dela iz tog perioda.

Predrag Damjanović, direkotr RPZ kaže da ne može da shvati da neko ne razume značaj ovakvog seminara.

Foto: D. Božić / RAS Srbija
Foto: D. Božić / RAS Srbija

– Ne mogu da verujem da neko ko radi u školi postavlja ovakvo pitanje. Ne shvatam da ljudi koji predaju deci u školama ne shvataju značaj Holokausta i pitanje je šta oni rade u školi ako ne razumeju značaj ovog seminara, koji upravo i jeste organizovan da bi se oni upoznali sa ovom temom. Cilj nam je da sa nastavnicima vidimo u kojim nastavnim jedinicama bi se mogla primeniti ova tema, odnosno kako bi dobila više prostora i da zajedno daju predloge za promene u udžbenicima gde bi se ubacile jedinice koje govore o ovoj temi – rekao je Damjanović.

On je dodao da sve seminare neko mora da plati.

– Nisam protiv da škole ili lokalne zajednice plate za dolazak na seminar. Svi nastavnici u svojim rešenjima o 40-časovnoj radnoj nedelji imaju deo predviđen za stručno usavršavanje, koji je godišnje između 500 i 600 KM, tako da mislim da i za ovaj seminar mogu da izdvoje po 30 KM – zaključio je Damjanović.

Nisu samo seminari potrebni

Nastavnici poručuju i da usavršavanje ne podrazumeva samo odlaske na seminare jer im je u programu rada prevdiđeno usavršavanje na oglednom času, aktivu ili nastavničkom veću.

Navode da se ono realizuje i odlaskom na sajam knjiga, kupovinom literature, nabavkom potrebnog materijala za rad sa učenicima. Poručuju da u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju stoji da stručno usavršavanje plaća lokalna uprava, a u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Vlada RS.

Autor: Ekipa EuroBlica

Izvor: BLIC


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top