fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obaveza da se uputi izvinjenje srpskom narodu

slobodan_nagradic.jpg

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Slobodan Nagradić smatra da je neosnovano poređenje događaja u Srebrenici s holokaustom, te da se iza optužbi Bošnjaka za dešavanja u julu 1995. godine krije želja za destabilizacijom prilika u BiH.

„Pred pravosuđem nema reciprociteta kada je riječ o srpskim žrtvama. Na području zapadnog Balkana vladaju dvostruki standardi po pitanju živih i mrtvih. Zato postoji obaveza da se uputi izvinjenje i srpskom narodu za nevine žrtve, koje su pale“, izjavio je Nagradić.

Prema njegovim riječima, upornim poređenjem događaja u Srebrenici sa sudbinom jevrejskog naroda tokom Drugog svjetskog rata, sarajevska politička elita želi da skrene pažnju na stradanje Bošnjaka tokom proteklog ratnog sukoba u BiH.

„Ne uvažavaju se činjenice da se ratni zločini nisu dešavali samo u Srebrenici 1995. godine, nego se to događalo od samog početka građanskog rata. Fakti govore da su mnogi Srbi, vojnici, a još više civili, stradali tokom rata u selima oko Srebrenice, kao i mnogim drugim mjestima“, izjavio je Nagradić za „Fokus“.

On je istakao da su potpuno neosnovani zahtjevi SDA da se zvaničnici Banjaluke ponovo izvinjavaju jer je to u ime srpskog naroda još 2004. godine učinio tadašnji predsjednik Srpske Dragan Čavić, a nešto kasnije i predsjednik Vlade Dragan Mikerević.

Ocijenivši da će BiH biti provizorijum u kojem će još dugi niz godina biti mržnje, Nagradić je istakao da se malo čini da narodi na ovim prostorima žive jedni s drugima i da ne vidi da će se taj ideal ostvariti u dogledno vrijeme.

„Većina ratova u istoriji završila je s jasnim pobjednikom ili gubitnikom. Ovdje to nije slučaj. Faktori, koji su dirigovali ratom, stavaljajući se na jednu stranu, uspjeli su da nakon rata nametnu da su Srbi gubitnička strana. Zato na Srbe pada krivica za sve što se desilo, iako to ne odgovara istorijskim činjenicama“, kaže Nagradić.

On je dodao da je jedan dio ljudi u Srbiji spreman da to prihvati i svoju ulogu sada vide u seriji izvinjenja u čemu prelaze mjeru, pa odgovornost za sve što se dešavalo u ratu pripisuju srpskom narodu, čak i onaj dio koji to realno nije. „Misle da će se tako dodvoriti drugima. To su iluzije, jer protivnici uvijek više cijene čvrst i jasan stav, nego nekakvo podaništvo bez povoda“, naglasio je Nagradić.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: