Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O zakonskim rješenjima u vezi sa pravima porodica nestalih

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/delegacija_srpskih_udruzenja_porodica_nestalih.jpg.jpg

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izjavio je da je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću tokom današnjeg susreta prenio iskustva iz Srpske o zakonskim rješenjima kada je riječ o nestalima i pravima porodica nestalih.

“Iskoristio sam priliku da prenesem iskustva predsjedniku Srbije, s obzirom na to da je u Republici Srpskoj značajnije riješeno zakonski, organizaciono i statusno pitanje ove naše organizacije i pojedinačna prava”, rekao je Mitrović novinarima u Beogradu nakon sastanka.

Mitrović je naveo da je predsjednika Srbije obavijestio da je od oko 4.000 nestalih Srba na prostoru bivše Jugoslavije, 1.681 nestalo lice u Republici Srpskoj, a među njima je više od 800 žena.

On je ocijenio da frustriranost porodica koje nemaju mjesto na kome mogu da zapale svijeću svojim najmilijima, dodatno pojačava odnos međunarodne zajednice u BiH prema srpskim žrtvama.

“Posebno kada imamo statistiku u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina. Definitivno je unaprijed već presuđeno Srbima, a sada se samo kroz sudski proces to verifikuje. To je slučaj u BiH u nametnutom Tužilaštvu i Sudu u kome je više od 90 odsto suđenja Srbima”, rekao je Mitrović.

On je naveo da je za suđenja za ratne zločine karakteristično to što je Bošnjacima i Hrvatima suđeno, uglavnom, za pojedinačne zločine i nijedan nije slučaj po takozvanoj komandnoj odgovornosti, “dok su svi Srbi na bilo kom položaju bili procesuirani po komandnoj odgovornosti”.

“Mi dodatno imamo problem međunarodne komisije koja podržava situaciju u institutu koji ima zakonski monopol da vodi proces traženja nestalih, a tu je jezgro manipulacije, korupcije, pranja para i projektovanog sistema ekshumacije i identifikacije”, rekao je Mitrović.

On je naveo da je predsjedniku Srbije dao podatke da je u BiH bilo više od 24.500 poginulih srpskih boraca, oko 10.000 civilnih žrtava rata, 38.000 ratnih vojnih invalida, te da je od 10.000 do 20.000 Srpkinja bilo izloženo različitim oblicima torture, silovanju i ubijanju.

Mitrović je danas sa predstavnicima Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije bio na sastanku sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: SUTRA U BEOGRADU SASTANAK SA NIKOLIĆEM

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: