fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O ulasku u NATO odlučiće građani Srpske

Predsjednik RS Milorad Dodik
Predsjednik RS Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je stav Srpske o pristupanju NATO-u jasan i da će, kada dođe vrijeme, konačnu odluku o tome donijeti narod u Srpskoj koji je imao neugodno iskustvo sa ovim savezom.

Dodik je rekao da Srbi, bez obzira na opravdanje NATO-a, u sebi nose snažnu frustraciju zbog činjenice da ih je u novijoj istoriji ova alijansa bombardovala, i to ne samo vojne položaje, već i civilne.

„Te posljedice vuku se i danas pričom o bombama sa osiromašenim uranijumom na prostorima gdje su te bombe bacane. Postoje tačni statistički podaci o dramatičnom porastu stope oboljenja od malignih bolesti“, rekao je Dodik sinoć za TV1.

Prema njegovim riječima, ako narod kaže NE ulasku u NATO, onda će svi političari koji odlučuju o tome, od entiteta do zajedničkih organa, poštivati volju tog naroda.

Dodik je istakao da referendum o ovom pitanju treba očekivati tek za nekoliko godina, dok se dođe u poziciju da se odlučuje o tome, te napomenuo da je Srpska ipak odlučna da radi i na uspostavljanju dobrih odnosa sa NATO-om koji kao vojna alijansa danas dominira u svijetu.

Govoreći o budžetu za 2012. godinu koji još nije riješen, Dodik je rekao da se preko budžeta prelama sva politika, uspješna i neuspješna, te da se u tome što neki misle da treba povećati budžet prepoznaju jasne političke namjere.

„Ovaj budžet BiH neće moći da bude veći od onog u prošloj godini. Ogroman broj ljudi danas živi na budžetu BiH, 22.000 njih prima plate iz budžeta. Naš prijedlog jeste da se broj vojnika svede na 5.000 u ovom trenutku, da se administracija smanji za pet odsto u svim organima BiH, entitetima, kantonima, opštinama, da bi se smanjivala javna potrošnja, te da se počne sa uštedama. Ako pristupimo uravnoteženo, šaljemo sigurnu poruku da smo spremni da više novca odvojimo za socijalne i ekonomsko razvojne programe, te da smo sposobni da povlačimo teške poteze u restriktivnim uslovima svjetske ekonomske krize“, rekao je Dodik.

Kada je riječ o uređenju BiH, Dodik je naglasio da Srpska doživljava BiH kao sporazumnu zemlju, ali Republika Srpska nastoji da samostalno izgradi samoodrživ sistem, bez dubioza i bez deficita.

„Mi želimo da Federacija BiH bude isto tako uspješna. Mi poštujemo Dejton, izvorne principe, a time i teritorijalni integritet BiH, njene međunarodne kapacitete. Međutim, prema Dejtonskom sporazumu, sva unutrašnja pitanja isključivo su vezana za dogovor i konsenzus lokalnih političkih snaga i zato se zalažemo da odavde odu OHR i visoki predstavnik. Naša mogućnost da povučemo dobre kredite ili finansijske aranžamane direktno je ugrožena stalnim negativnim izvještajima kancelarija visokih predstavnika i mnogih službenika koji ovdje žive godinama i primaju desetine hiljada evra“, poručio je Dodik.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: