Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O SUROVOSTI LOGORA ZA SRBE SVJEDOČIO ĐORĐE ANDRIĆ

sud-bih 2.jpg

SARAJEVO, /SRNA/ – Suđenje osmorici optuženih za zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području opštine Hadžići počelo je pred Sudom BiH svjedočenjem Đorđa Andrića koji je opisao surovi život zarobljenika u logoru „Silos“, gdje je bio zatočen pet mjeseci.

Andrić je naglasio da se od polovine maja 1992. godine nije moglo slobodno kretati, te da su u Tarčinu, u opštini Hadžići, gdje je živio sa porodicom, policajci svakodnevno dolazili i tražili oružje od srpskog stanovništva.

On je rekao da je 6. juna 1992. godine sa braćom i ocem iz porodične kuće odveden najprije u Društveni dom u Pazariću, a potom ga je izvjesni „Kalgari“ odveo u logor „Silos“.

„Kad sam došao u ćeliju bio je mrak. U pola noći došlo je šest policajaca, pitajući ko je tek došao. Izveli su me i pregazili ispred ćelije“, rekao je svjedok, dodajući da je sutradan prebačen u drugu ćeliju gdje se susreo sa bratom i još nekim muškarcima koji su bili pretučeni i krvavi.

Tokom boravka u „Silosu“, svi zatočenici, naglašava svjedok, bili su prebijani, a izvjesni „Kalember Buba“ ih je najviše tukao. „Kad bismo u ćeliji galamili, stražari su nam znali reći da ćutimo ili će nam pozvati Kalembera“, rekao je Andrić.

Na pitanje tužioca Marjana Pogačnika da li zna ko je bio upravnik logora, Andrić je rekao da je to bio optuženi Bećir Hujić, te da je s njim jednom razgovarao. „Kada smo dobili zaraznu bolest dizenteriju, pitao sam ga da nam pruže ljekarsku pomoć“, dodao je Andrić, navodeći da su stražari nakon toga bacali tablete po prašini, a da su se logoraši tukli kako bi došli do lijekova.

Opisujući uslove u logoru, Andrić je naveo da su oni bili katastrofalni, da se za pet mjeseci boravka niko nije okupao, a da su nuždu vršili u kanti koja se nalazila u ćeliji.

On je rekao da su logoraši dnevno dobijali jednu koru hljeba, a nakon dizenterije, supu su im sipali u jednu zdjelu uz koju bi im podijelili tri-četiri kašike.

Vasvija Vidović, branilac prvooptuženog Mustafe Đelilovića, priložila je svjedoku dokument Kriznog štaba Srpske demokratske stranke od marta 1992. godine u kome piše da je svjedok postavljen za komandanta jednog voda, na šta je Andrić odgovorio da on s tim nije imao nikakve veze, prenosi BIRN.

Andrić je negirao i da je srpskom stanovništvu podijeljeno oružje.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika počinjene u logoru „Silos“ i drugim objektima na području opštine Hadžići.

U optužnici se navodi da su oni od 1992. do 1996. godine učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su počinili zločine protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora „Silos“, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Nermin Kalember je bio stražar u „Silosu“, dok su ostali optuženi obavljali funkcije u civilnim, vojnim ili policijskih strukturama lokalne vlasti.

Naredno ročište zakazano je za 24. maj kada će branioci ostalih optuženih unakrsno ispitati svjedoka.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: