Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O pozivu papi još se raspravlja

Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej rekao je da se još raspravlja o tome da li će papa biti pozvan u Srbiju na proslavu povodom obilježavanja 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta 2013. godine u Nišu i dodao da će se potražiti i mišljenje “braće sa istoka”.

“Videćemo. O tome još raspravljamo. Potražićemo mišljenje i naše braće sa istoka, pa ćemo u dogovoru sa njima i doneti odluku”, rekao je patrijarh Irinej za “Večernje novosti”.

Navodeći da je pitanje dolaska pape u Srbiju odavno predmet razgovora, patrijarh je napomenuo da za njegov poziv ima dosta opravdanja i pristalica, ali i protivnika.

“Smatram da je to izuzetna prilika da se obeleži 17 vekova od donošenja Milanskog edikta cara Konstantina, baš u Nišu, u kojem je rođen veliki vladar”, rekao je patrijarh.

On je naveo da je Edikt događaj od izuzetnog značaja za istoriju hrišćanstva i za razvoj hrišćanske kulture i da mnogi smatraju da je Niš najpogodniji za proslavu ovog jubileja.

“To bi bila dobra prilika da se na jednom mestu okupe predstavnici svih hrišćanskih zajednica, prilika da se objektivno analizira minula prošlost i sagleda put u budućnost”, rekao je poglavar SPC.

Patrijrh Irinej dodao je da gorka iskustva iz prošlosti, stradanja srpskog naroda u minulim ratovima, logoru u Jasenovcu i drugim stratištima u Hrvatskoj, jesu velika rana i bacaju veliku sjenku na odnose SPC sa Rimokatoličkom crkvom.

“To su teške i neprebolne rane, koje su, nažalost, obnovljene i u naše doba”, rekao je patrijarh Irinej, komentarišući to što Vatikan nije glasno osudio genocid nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i što će papa tokom posjete Hrvatskoj održati i molitvu nad grobom Alojzija Stepinca.

On je naveo da je potrebna velika duhovna i moralna snaga da bi se prešlo preko toga, ali i čvrsto obećanje da se slično neće ponoviti.

“Senka koja sada postoji ne bi trebalo da bude večita prepreka u našim odnosima. Moramo da tragamo za načinom da istorijske probleme i nesporazume prevaziđemo i da izazove novog vremena rešavamo na hrišćanskim, jevanđeljskim, osnovama, ako ne jedinstveni, ono bar nezaraćeni”, dodao je poglavar SPC.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: