fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O JEVREJSKOJ ZAJEDNICI NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE

Predavanje Jasne Ćirić u Doboju

Predavanje Jasne Ćirić u Doboju

U Jevrejskom kulturnom centru u Doboju održano je predavanje i predstavljen film predsjednika Jevrejske opštine Niš Jasne Ćirić tokom kojeg je ukazano na nekadašnje postojanje jevrejske zajednice na području zemalja bivše Jugoslavije u pokušaju da se otrgne od zaborava njihova istorija i kulturno nasljeđe.

Ćirićeva je sinoć rekla Srni da je njen istraživački rad pod nazivom „Tako ja radim“ usmjeren na manja mjesta u Srbiji, Republici Srpskoj, odnosno BiH, gdje poslije Drugog svjetskog rata „skoro da nema ili nema Jevreja“.

„Istraživanje podrazumeva rad u muzeju, arhivu, katastru, intervjue, pravljenje porodičnih stabala, dokumentovanja grobalja, sinagoga, pravljenje listi stradalih i svega što je ostalo od materijalnih dokaza da su tu nekada živeli Jevreji“, rekla je Ćirićeva.

Krajnji rezultat tog rada, kako je navela, je restitucija jevrejskih objekata i postavljanje spomen tabli kao podsjetnik na Jevreje, nekadašnje komšije kojih više nema.

Ćirićeva je tokom predavanja ukazala na vidljivu nezainteresovanost lokalnih vlasti u tim aktivnostima.

Prikazan je dokumentarni film „Priča o porodici Mandil“ zasnovan na istinitom dogođaju o stradanju porodice Mandil iz Niša kroz ispovijest Đilde Mandil Kabiljo, koja je sa majkom uspjela da preživi strahote Drugog svjetskog rata.

Film je rađen za Jevrejski kulturni institut sa sjedištem u Beču, a predavanje je praćeno autentičnim fotografijama sa rada na terenu.

Predavanju koje je sinoć održano u Jevrejskom kulturnom centru u Doboju, osim brojnih zvanica, prisustvovao je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

IZLOŽBA „LOGOR ĐAKOVO: SJEĆANjE KAO OPOMENA …

Vraćanje imovine srpskim jevrejima: Narod gotovo uništen …

Banjaluka- otvorena izložba o stradanju Jevreja – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: