Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

О имовини и пензијама протераних Срба после две деценије

БЕОГРАД –Решење питање имовине и пензија протераних Срба из Хрватске није на видику ни више од две деценије од рата, јер у Загребу нема политичке воље за решавање тог проблема, речено је данас на скупу посвећеном примени Бечког споразума.
Танјуг (Раде Прелић)
Танјуг (Раде Прелић)

Председник Удружења пензионера из Хрватске Јован Каблар каже да је Бечки споразум, који кроз два Анекса Г и Е третира ова питања, остао мртво слово на папиру и да у Хрватској не постоји политичка воља да се то питање реши.

“Када заседа мешовити комитет и када дође на дневни ред питање својине, представник Хрватске напусти састанак и онемогући доношење закључка по том питању”, навео је Каблар.

Истакао је да је то питање по правилу требало решити пре него је Хрватска постала чланица ЕУ, а да је сада поново потребно заинтересовати органе у Србији и Хрватској, али и у међународној заједници.

Заменик председника скупштинског Одбора за дијаспору Миодраг Линта нагласио је да је Србима у Хрватској одузето 40.000 станова, 800.000 катастарских парцела пољопривредног земљишта, док 50.000 пензионера потражује заостале неисплаћене пензије.

“Хиљаде људи потражује девизну штедњу, десетине хиљада људи има проблема са радним стажом. Срушено је више од 10.000 кућа које су биле ван подручја ратног деловања”, рекао је Линта.

Он каже да је још СРЈ урадила попис имовине само протераних Срба из Хрватске и да те процене говоре да вредност износи око 30 милијарди долара.

“У Хрватској нема политичке воље да се пронађе правично и трајно решење ових проблема. Хрватска од завршетка рата води политику цементирања етничког чишћења, са циљем да се што мањи број Срба врати и оствари имовинска, стечена и друга права”, нагласио је Линта.

И академик Тибор Варади каже да су овакви скупови прилика да се покрену многа питања, као што су питање пензија, имовине и да фокусирање на одређене проблеме даје више шансе да се они реше.

Танјуг (Раде Прелић)
Танјуг (Раде Прелић)

Он је додао да ништа не зависи од тога шта по том питању кажу стручњаци, већ решење тих проблема зависи од политичке воље.

Председник хрватске Грађанске иницијативе Зоран Пусић сматра да Хрватска као чланица ЕУ мора више пажње да посвети међународним споразумима као што је Бечки споразум.

Хрватска би, наставља он, као правна држава морала да реши проблеме људи који трају двадесет и више година, а не да користи правне доскочице да заобиђе извршење.

Он није оптимиста да ће проблем бити решен јер, како каже, Хрватска не показује намеру да се тај проблем реши.

“У прошлој влади је било више политичке воље да се проблем реши и није урађено много. Волео бих да ме ова влада изненади”, рекао је Пусић.

Комесар за избеглице и мигранте Владимир Цуцић подсетио је да Хрватска пориче питање станарских права Срба , као и да постоји обавеза да исплате доспеле неисплаћене пензије.

“У протекле две године не да се не реализује договорено из Беча, већ Хрватске пориче сва права…Србија је испунила све своје обавезе”, закључио је Цуцић.

(Тањуг)

Извор: Радио Телевизија Војводине

 

Везане вијести.

Протјерани Срби и даље без права на имовину и пензије

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: