fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„NOVOSTI“ PRIPREMAJU JEDINSTVEN POKLON: Mapa borbe i stradanja

Bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine događaj je koji je trajno obeležio kraj 20. veka na Balkanu.

Foto D. Milovanović
Foto D. Milovanović

Bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine događaj je koji je trajno obeležio kraj 20. veka na Balkanu. Povodom 20 godina od početka agresije, „Novosti“ u subotu čitaocima poklanjaju jedinstvenu poster-kartu sa detaljnom šemom bombardovanih lokacija, tipovima municije, žrtvama, odnosu snaga…

Ova publikacija, autora kartografa grafičkog inženjera Hadži Ljubiše Gvoića, autentični je rezime razaranja Srbije i Crne Gore 1999. godine. Cilj mape jeste da jasno i praktično ukaže na razmere agresije i posledice koje je ona ostavila na našu zemlju. Uz primerak „Novosti“ u subotu 23. marta čitaoci će dobiti i važan deo istorije naše zemlje kojoj je mesto u svakom domu i svakoj kućnoj biblioteci.

Info-mapa koju naš list poklanja svojim čitaocima autentični je prikaz hronike agresije i otpora srpskog naroda. Karta je izuzetno pogodna za upoznavanje mladih čitalaca sa dejstvima NATO 1999. godine, ali i kao izvrsno pomoćno učilo za nastavu savremene istorije.

Na poster-mapi ucrtana su sva mesta koja su bila izložena projektilima Severnoatlantske alijanse tokom 78 turbulentnih dana 1999. godine. Karta sadrži i preciznu statistiku učinka ovih dejstava. Iz nje saznajemo da je u napadu na SRJ učestvovalo čak 1.150 različitih aviona, kao i da je naša zemlja zasuta sa 23.614 projektila – krstarećih raketa, avio-bombi, granata…

Zbir žrtava koje sadrži naša publikacija strašna je opomena za budućnost. U NATO bombardovanju poginuli su 1.002 vojnika i policajaca, 2.000 civila, među kojima i 89 dece.

„Novosti“ ovim poklonom žele ne samo da odaju počast žrtvama razaranja iz 1999. godine, već i da doprinesu kulturi pijeteta i sećanja na događaje iz prošlosti. Istorija nudi bezbroj primera da su narodi koji nisu pamtili vrlo brzo gubili integritet.

Autr: R. DR.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: