fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novo ruho 150-godišnjeg hrama u Otočcu

Hram Svetog Georgija u Otočcu
Hram Svetog Georgija u Otočcu

Temeljito uređenje pročelja i tornja, koji se opšiva bakrenim limom, trenutna je faza obnove pravoslavne crkve Svetog velikomučenika Georgija u centru Otočca. Obnova ovog zaštićenog spomenika kulture, pod nadzorom konzervatorskog odjela u Gospiću, u etapama traje od 2006. godine. Prema riječima paroha, o. Slađana Nikića, do sada je koštala 109.000 kuna, koje je uglavnom osiguralo Ministarstvo kulture.

Crkva Svetog Georgija, čija je izgradnja počela davne 1860. godine, a okončana je tri godine poslije, građena je za potrebe pravoslavnih vjernika koji su službovali u Austro-Ugarskoj. Od tog vremena, crkva nije mijenjala izgled. Čak je u prvobitnom obliku preživjela i tri rata. Podaci govore da ju je od uništenja u Drugom svjetskom ratu spasio kanonik Grigo Starčević, a za posljednjeg rata župnik Vlado Pezelj. Kao i većina drugih pravoslavnih crkvi u Hrvatskoj, i ova je bila meta povremenih vandalskih napada. „Nepoznati počinioci“ nikada nisu sankcionirani od strane nadležnih organa.

Deceniju i po poslije „Oluje“, vjerski život na području parohije Srpske pravoslavne crkve u Otočcu i dalje je skroman.

– Od vjerskog života ne možemo očekivati previše s obzirom na to da u Otočcu žive samo 24 srpske pravoslavne porodice, kojima sam za vrijeme Bogojavljenja posvetio domaćinstvo. Nešto veći broj vjernika je u Vrhovinama. Narod, uglavnom staračko stanovništvo, skupi se od liturgije do liturgije, ovisno o vremenu i zdravlju ljudi. Za hramovne slave, Božić i Uskrs okupi se nešto veći broj vjernika – priča o. Slađan Nikić.

Na prostoru njegove parohije ni u jednoj osnovnoj školi nije organizirana nastava pravoslavnog vjeronauka. Ona se sada pokušava organizirati u Vrhovinama, gdje je prije nekoliko mjeseci otpočeo rad na organizaciji i provođenju nastave njegovanja srpskog jezika i kulture po C-modelu.

Paulina Arbutina

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: