Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NOVINAR GUTIĆ SNIMAO MUČENjA SRBA?

zenica1.jpg

SARAJEVO, 7. MARTA (SRNA) – Nadležna tužilaštva u BiH do danas nisu riješila slučajeve nestanka i mučenja Srba u Zenici, iako prema nezvaničnim informacijama, postoji video-materijal važan za istrage čiji je jedan od autora navodno tadašnji urednik tv-kuće “Zetel“, a danas urednik političkog magazina BHRT-a Amarildo Gutić, piše “Dnevni avaz“.

“O tome ne želim da govorim putem telefona“, rekao je Gutić sarajevskom dnevniku, koji navodi, pozivajući se na izvor iz pravosuđa BiH, da nije nemoguća verzija da Gutić, skrivajući svoje snimke, faktički čini krivično djelo prikrivajući ratni zločin.

Sumnja se da su ratni vojni zarobljenici i civili srpske nacionalnosti mučeni, a pojedini čak i ubijani u selima u okolini Zenice, te u prostorijama Vojne policije i Muzičke škole u centru grada.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, “Avaz“ piše da su i tadašnji evropski posmatrači evidentirali slučajeve zatvaranja srpskih civila bez ikakvih važećih sudskih rješenja.

Navodno, Kantonalno tužilaštvo preuzelo je od vojnog tužilaštva obimnu dokumentaciju o tim slučajevima, ali rezultata još nema.

Iako je Žalbeno vijeće Haškog tribunala 22. aprila 2008. godine potvrdilo dio presude bivšem komandantu trećeg korpusa tzv. armije BiH Enveru Hadžihasnoviću, što se odnosilo na propuštanje kažnjavanja odgovornih za maltretiranje zarobljenika u Muzičkoj školi u Zenici, do danas nije riješen ovaj, kao ni mnogi drugi.

U javnosti je poznat slučaj poznatog oftamologa Veljka Sladojevića, čije je tijelo praonađeno pa sahranjeno tek 2010. godine, a da se još ne zna ko je ubio ovog zeničkog doktora.

Navodno postoje dokazi da je Sladojević 1993. godine odveden s kućnog praga i likvidiran, da bi se u njegovo stan uselio jedan od komandanata tzv. armije BiH, ali je i taj slučaj zataškan pa se ne zna ko je, na koji način i zašto likvidirao doktora Sladojevića.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: