fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nova svjedočenja o stradanju Srba u Orašju

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Sud u BiH
Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

Za zločine u Orašju optuženi su general Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić, prenosi RTRS.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 26. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Milivoje Jelić rekao je da ga je u logoru u Donjoj Mahali palicom tukao vojni policajac kojeg su zvali Rakijica.

Jelić je posvjedočio da je Rakijica, optuženi Mato Živković mučio ljude, te da su, osim njega, posebno okrutni prema zarobljenim Srbima bili Pera, zvani Konj, i vojni policajci čiji su nadimci bili Dama, Kemi i Mata.

„Rakijica me tjerao da kleknem i palicom me tukao po testisima i pleksusu. Tijelo mi je bilo crno i puno rana od udaraca, koža mi se gulila, a krv tekla i iz ušiju“, ispričao je svjedok.

On je potvrdio da su ga palicama, puškama, nogarima od stolica prebijali i drugi policajci kojima ne zna imena. Ubadali su ga šrafcigerom, gasili cigarete na njegovom tijelu, te po 50 puta udarali palicom po koljenima.

Svjedok je ispričao da je zarobljen 8. maja 1992. godine u Novom Gradu i odveden u Odžak, gdje je bio do sredine juna. U osnovnu školu u Donjoj Mahali sa stotinjak srpskih zarobljenika prebačen je 8. oktobra, nakon prethodno kraćih zadržavanja u Novom Gradu, Brodu i Slavonskom Brodu.

„U Donju Mahalu smo stigli premlaćeni i iscrpljeni jer su nas cijelu noć na skeli, kojom smo prebačeni iz Slavonskog Broda, tukli vojni policajci“, rekao je Jelić, prenosi RTRS

Sutradan su ih razvrstali i svjedokovog brata Dragana, koji je bio ranjen, prebacili u Orašje, od kada mu se gubi svaki trag. Kasnije je čuo da je ubijen na skeli i bačen u Savu.

„Ja sam ostao u Mahali i sa Svetozarom Popovićem odveden u jednu učionicu u izolaciju. Tu smo zatekli Jovu Cvijanovića i još nekoliko ljudi, a kasnije su dovedeni vidno pretučeni Marko i Branko Goranović“, svjedočio je Jelić.

On je dodao da Goranovići nisu dugo izdržali mučenja kojima su, kao i ostali u izolaciji, bili izloženi, te da su preminuli. Jelić je rekao da je vidio njihova krvava i prebijena tijela, a da je kasnije čuo da su razmijenjena.

„Nekoliko dana bili smo skroz goli, a onda su nam obukli uniforme JNA da nas snimi njemačka televizija. Predstavili su nas kao četnike koji su ubijali i činili strašne zločine nad nesrpskim stanovništvom“, ispričao je Jelić.

Rekao je i da je u izolaciju dovedeno desetak ljudi iz Vukovara koje su vojni policajci krili od Crvenog krsta, tako da nisu registrovani. On se prisjetio da je jedan od njih ubijen, prenosi RTRS.

Izvor:IN4S

Vezane vijesti:

Svjedočenje o zločinima nad Srbima u Orašju

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

Krvave razglednice logoraša iz Orašja

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: