Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nova istraga o Dobrovoljačkoj?

Datum objave: ponedeljak, 4 juna, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

dobrovoljacka.jpg

Poseban tim Tužilaštva BiH uskoro će donijeti odluku o ponovnom pokretanju ili definitivnom obustavljanju istrage u predmetima “Dobrovoljačka ulica” i “Tuzlanska kolona”, saznaje “Glas Srpske”.

Strani tužilac Džud Romano obustavio je 17. januara istragu u “predmetu Dobrovoljačka” protiv ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića i još 13 lica.

Tri godine ranije, u decembru 2009. godine, tužilac Dejvid Švendimen, takođe neposredno prije isteka mandata, donio je Odluku o obustavljanju istrage u “predmetu Tuzlanska kolona”.

MUP Republike Srpske podnio je 30. januara pritužbu na Romanovu naredbu, a Boračka organizacija RS uložila je zajednički prigovor 12 porodica Kancelariji glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je poslije toga formiralo poseban tim koji radi na utvrđivanju činjenica u vezi sa predmetima “Dobrovoljačka ulica” i “Tuzlanska kolona”.

Kako saznajemo, u timu su šef Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za ratne zločine Vesna Budimir i v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Jadranka Lokmić-Misirača.

– Prema onome što je tim do sada provjerio i na osnovu činjenica i dokaza kojima raspolaže, najvjerovatnije će biti donesena odluka o preotvaranju istrage u oba predmeta. Još se ne zna da li će biti odlučeno da ta istraga krene ispočetka, ili da na neki način bude nastavljena tamo gdje se ranije stalo – rekao je “Glasu Srpske” izvor iz Tužilaštva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da mu pitanja o radu tima proslijedimo u pisanoj formi, što smo i učinili, ali odgovori u petak nisu stigli.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović kaže da je čudno to što Tužilaštvo BiH uopšte nema rok da odgovori na pritužbe oštećenih strana.

– Iduće sedmice u Tužilaštvo nosimo detaljnu mapu sa svim podacima zločina počinjenog u Dobrovoljačkoj – rekao je Velimirović.

U napadu na JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, TO i “Zelenih beretki” 2. i 3. maja ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika. Iako postoje audio-snimci komandi o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koje izdaju ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i komandant TO Zaim Backović, tužilac Džud Romano poslije trogodišnje istrage donio je odluku da u napadu na kolonu JNA nisu sadržana obilježja krivičnog djela i da je ona bila “legitimna vojna meta”.

U napadu na kolonu JNA, koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle, iz zasjede je ubijeno najmanje 50, a ranjeno 44 vojnika JNA.

Izvor: frontal

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top