Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

NIŽI SUDOVI DA POŠTUJU MIŠLjENjE VRHOVNOG SUDA

Datum objave: nedelja, 22 jula, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/savo_strbac_1.jpg

ZAGREB, /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac nada se da će niži sudovi u Hrvatskoj poštivati mišljenje Vrhovnog suda prema kojoj je Hrvatska kriva za smrt devetoro Srba u selu Varivode i da će pošteno presuditi o visini naknade štete Srbinu Jovanu Beriću za ubistvo roditelja 1995. godine u tom selu.

 

 

Štrbac je Srni izjavio da još nema pravosnažne presude, nego da su samo poništene presude Opštinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i da je naloženo novo suđenje.

“Ovo je veoma važna odluka Vrhovnog suda Hrvatske, jer mišljenje tog suda obavezuje niže sudove i ja mislim da će sada formalno niži instance utvrđivati visinu naknade štete oštećenima”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je u Hrvatskoj ranije bilo slučajeva kada niži sudovi nisu poštovali odluku višeg suda.

Štrbac je naveo primjer u slučaju “koranski most” kada je Vrhovni sud tri puta ukidao oslobađajuću presudu nižeg suda izrečenu jednom pripadniku Hrvatske vojske koji je 1991. godine ubio 13 ljudi.

U presudi hrvatskog Vrhovnog suda navodi se da je Hrvatska odgovorna za ubistvo devetoro starijih Srba koji su u selu Varivode 28. septembra 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnom pragu, piše riječki “Novi list”.

Presuda je donesena po žalbi Jovana Berića na sramne odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku, koji su odbacili njegovu tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog ubistva njegovih roditelja Radivoja i Marije Berić.

U selu Varivode pripadnici Hrvatske vojske ubili su civile između 60 i 85 godina – Jovana Berića, Marka Berića, Milku Berić, Radivoja Berića, Mariju Berić, Dušana Dukića, Jovu Berića, Špiru Berića i Mirka Pokrajca.

 

 

Izvor:

Izvor: srna

 

Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top