fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NIŽI SUDOVI DA POŠTUJU MIŠLjENjE VRHOVNOG SUDA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/savo_strbac_1.jpg

ZAGREB, /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac nada se da će niži sudovi u Hrvatskoj poštivati mišljenje Vrhovnog suda prema kojoj je Hrvatska kriva za smrt devetoro Srba u selu Varivode i da će pošteno presuditi o visini naknade štete Srbinu Jovanu Beriću za ubistvo roditelja 1995. godine u tom selu.

 

 

Štrbac je Srni izjavio da još nema pravosnažne presude, nego da su samo poništene presude Opštinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i da je naloženo novo suđenje.

„Ovo je veoma važna odluka Vrhovnog suda Hrvatske, jer mišljenje tog suda obavezuje niže sudove i ja mislim da će sada formalno niži instance utvrđivati visinu naknade štete oštećenima“, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je u Hrvatskoj ranije bilo slučajeva kada niži sudovi nisu poštovali odluku višeg suda.

Štrbac je naveo primjer u slučaju „koranski most“ kada je Vrhovni sud tri puta ukidao oslobađajuću presudu nižeg suda izrečenu jednom pripadniku Hrvatske vojske koji je 1991. godine ubio 13 ljudi.

U presudi hrvatskog Vrhovnog suda navodi se da je Hrvatska odgovorna za ubistvo devetoro starijih Srba koji su u selu Varivode 28. septembra 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnom pragu, piše riječki „Novi list“.

Presuda je donesena po žalbi Jovana Berića na sramne odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku, koji su odbacili njegovu tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog ubistva njegovih roditelja Radivoja i Marije Berić.

U selu Varivode pripadnici Hrvatske vojske ubili su civile između 60 i 85 godina – Jovana Berića, Marka Berića, Milku Berić, Radivoja Berića, Mariju Berić, Dušana Dukića, Jovu Berića, Špiru Berića i Mirka Pokrajca.

 

 

Izvor:

Izvor: srna

 

Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: