Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Нисам битан ја,битна је Република Српска!

Датум објаве: четвртак, 2 октобра, 2014
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/karadzic.jpg

Бивши предсjедник Републике Српске Радован Караџић рекао jе данас, у завршноj риjечи на суђењу у Хашком трибуналу, да ниjе крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човjечности за коjе jе оптужен, као и да се у Хагу суди српском народу.

– Српски народ jе оптужен. Знам истину, и Тужилаштво зна истину, али они покушаваjу да обману суд – навео jе Караџић, и додао, да jе тврдња да су он и други оптужени Срби учествовали у заjедничком злочиначком подухвату пала.

Он jе истакао да ће иза њега остати добра дjела и напори да се избjегне рат и патње током рата.

Караџић има 10 сати на располагању данас и сутра да изнесе завршну риjеч на суђењу у коjем jе оптужен у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човjечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

– Шта би дало Тужилаштво да jе нашло макар jедну моjу двоструку наредбу – да сам jавно тражио мир, а таjно наређивао нападе, као што jе то случаj са списима муслиманске стране – упитао jе Караџић пред Судским виjећем. Током изношења завршне риjечи одбране, истакао jе да су сукоби на западу БиХ у Приjедору почели након напада муслиманских снага.

– Све до пред краj маjа ниjе било сукоба, Срби су понудили муслиманима да направе своjе општине и своjе полициjске станице, што jе Тужилаштво протумачило као неку врсту протjеривања и отпуштања. Али, тадашњи муслимански воjни лидер Сефер Халиловић инсистирао jе да се не преговара са Србима већ да се крене са нападима – рекао jе Караџић и цитирао Халиловићев документ.

Он jе обjаснио како jе дошло до отварања тзв. логора у тоj области, поjаснио да у затворима ниjе било довољно мjеста за хиљаде заробљених припадника “зелених беретки” и “патриотске лиге” у обичним затворима. Караџић jе указао да jе након испитивања 60 одсто људи пуштено и подсjетио да jе лично позвао стране новинаре да обиђу та мjеста. Он jе навео да jе било злочина коjе су чинили поjединци, припадници избjегличке популациjе коjима су домови спаљени, или криминалци, али да они нису имали никакве везе са институциjама Српске.

Караџић истиче да jе одбрана у интегралноj форми изниjела низ наредби и докумената, за разлику од Тужилаштва коjе jе узимало диjелове текстова и миjењало смисао докумената.

– Зашто Тужилаштво ниjе ни jедном навело да сам молио Изетбеговића да опозове обjаву рата и да Република Српска ниjе узвратила на исти начин нити jе увела ратно стање – упитао jе Караџић.

Он jе детаљно обjашњавао начин на коjи jе почео рат, позиваjући се на низ докумената коjе jе сам обjавио и оне коjи су припадали српскоj, али и муслиманскоj страни. Цитирао jе докумете из коjих се види да разне добровољачке jединице нису биле у добрим односима са регуларним воjним снагама и доказивао да су нпр. “жуте осе” избачене из Републике Српске и протjеране у Србиjу, гдjе им jе судила тадашња власт Републике Србиjе.

Он jе цитирао документе и свjедочења из коjих се види да су припадници тих снага били груби према министрима Владе Републике Српске и официрима, нпр. у Зворнику, jер су знали да их власт не жели ту.

– Обични и слободни говори посланика коjи нису ушли у скупштинске акте, полуфабриковани документи, истргнуте реченице у недостатку оптужуjуће документациjе…све су то наводни аргументи оптужнице – рекао jе Караџић.

Као jедан од многоброjих примjера злоупотребе, Караџић jе навео тврдњу Тужилаштва да jе своjевремено рекао да “муслимани нису људи”… Ради се о термину /пеопле/ на енглеском jезику коjи у контексту изjаве означава – народ.

– Значи, рекао сам да муслимани нису “посебан народ”, jер Срби сматраjу да су они по националном пориjеклу Срби муслиманске вjероисповjести и у томе jе велика разлика у односу на закључак оптужнице – рекао jе Караџић, наводећи низ сличних цитата коjима jе демантовао тврдње Тужилаштва.

Тврдње да српска власт ниjе ништа чинила да сприjечи злочине – нису тачни, све jе биљежено, па и данас се у судовима БиХ суди по оптужницама и документациjи коjу jе прикупио тадашњи МУП Републике Српске, рекао jе Караџић.

Радован Караџић сутра наставља изношење завршне риjечи.

 

Извор: БН Телевизиjа

Везане виjести:

Све више се крше права Радована Караџића

Демуренко први сведок одбране Караџића 

Ирски официр: Армиjа БиХ нациљала Маркале

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top