fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nisam bitan ja,bitna je Republika Srpska!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/karadzic.jpg

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je danas, u završnoj riječi na suđenju u Haškom tribunalu, da nije kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za koje je optužen, kao i da se u Hagu sudi srpskom narodu.

– Srpski narod je optužen. Znam istinu, i Tužilaštvo zna istinu, ali oni pokušavaju da obmanu sud – naveo je Karadžić, i dodao, da je tvrdnja da su on i drugi optuženi Srbi učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu pala.

On je istakao da će iza njega ostati dobra djela i napori da se izbjegne rat i patnje tokom rata.

Karadžić ima 10 sati na raspolaganju danas i sutra da iznese završnu riječ na suđenju u kojem je optužen u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

– Šta bi dalo Tužilaštvo da je našlo makar jednu moju dvostruku naredbu – da sam javno tražio mir, a tajno naređivao napade, kao što je to slučaj sa spisima muslimanske strane – upitao je Karadžić pred Sudskim vijećem. Tokom iznošenja završne riječi odbrane, istakao je da su sukobi na zapadu BiH u Prijedoru počeli nakon napada muslimanskih snaga.

– Sve do pred kraj maja nije bilo sukoba, Srbi su ponudili muslimanima da naprave svoje opštine i svoje policijske stanice, što je Tužilaštvo protumačilo kao neku vrstu protjerivanja i otpuštanja. Ali, tadašnji muslimanski vojni lider Sefer Halilović insistirao je da se ne pregovara sa Srbima već da se krene sa napadima – rekao je Karadžić i citirao Halilovićev dokument.

On je objasnio kako je došlo do otvaranja tzv. logora u toj oblasti, pojasnio da u zatvorima nije bilo dovoljno mjesta za hiljade zarobljenih pripadnika „zelenih beretki“ i „patriotske lige“ u običnim zatvorima. Karadžić je ukazao da je nakon ispitivanja 60 odsto ljudi pušteno i podsjetio da je lično pozvao strane novinare da obiđu ta mjesta. On je naveo da je bilo zločina koje su činili pojedinci, pripadnici izbjegličke populacije kojima su domovi spaljeni, ili kriminalci, ali da oni nisu imali nikakve veze sa institucijama Srpske.

Karadžić ističe da je odbrana u integralnoj formi iznijela niz naredbi i dokumenata, za razliku od Tužilaštva koje je uzimalo dijelove tekstova i mijenjalo smisao dokumenata.

– Zašto Tužilaštvo nije ni jednom navelo da sam molio Izetbegovića da opozove objavu rata i da Republika Srpska nije uzvratila na isti način niti je uvela ratno stanje – upitao je Karadžić.

On je detaljno objašnjavao način na koji je počeo rat, pozivajući se na niz dokumenata koje je sam objavio i one koji su pripadali srpskoj, ali i muslimanskoj strani. Citirao je dokumete iz kojih se vidi da razne dobrovoljačke jedinice nisu bile u dobrim odnosima sa regularnim vojnim snagama i dokazivao da su npr. „žute ose“ izbačene iz Republike Srpske i protjerane u Srbiju, gdje im je sudila tadašnja vlast Republike Srbije.

On je citirao dokumente i svjedočenja iz kojih se vidi da su pripadnici tih snaga bili grubi prema ministrima Vlade Republike Srpske i oficirima, npr. u Zvorniku, jer su znali da ih vlast ne želi tu.

– Obični i slobodni govori poslanika koji nisu ušli u skupštinske akte, polufabrikovani dokumenti, istrgnute rečenice u nedostatku optužujuće dokumentacije…sve su to navodni argumenti optužnice – rekao je Karadžić.

Kao jedan od mnogobrojih primjera zloupotrebe, Karadžić je naveo tvrdnju Tužilaštva da je svojevremeno rekao da „muslimani nisu ljudi“… Radi se o terminu /people/ na engleskom jeziku koji u kontekstu izjave označava – narod.

– Znači, rekao sam da muslimani nisu „poseban narod“, jer Srbi smatraju da su oni po nacionalnom porijeklu Srbi muslimanske vjeroispovjesti i u tome je velika razlika u odnosu na zaključak optužnice – rekao je Karadžić, navodeći niz sličnih citata kojima je demantovao tvrdnje Tužilaštva.

Tvrdnje da srpska vlast nije ništa činila da spriječi zločine – nisu tačni, sve je bilježeno, pa i danas se u sudovima BiH sudi po optužnicama i dokumentaciji koju je prikupio tadašnji MUP Republike Srpske, rekao je Karadžić.

Radovan Karadžić sutra nastavlja iznošenje završne riječi.

 

Izvor: BN Televizija

Vezane vijesti:

Sve više se krše prava Radovana Karadžića

Demurenko prvi svedok odbrane Karadžića 

Irski oficir: Armija BiH naciljala Markale

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: