fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nikolić sa Miloševićem lice u lice: Ignorišu žrtve, vrijeđaju porodice

Tamo se ovih dana klicalo OVK, a albanski predstavnici, čak i jedan ministar iz njihovih redova, kažu da to nije ništa strašno i da te parole nijesu uperene protiv nikoga u Crnoj Gori.

Radan Nikolić sa novinarem IN4S Ivanom Miloševićem
Radan Nikolić sa novinarem IN4S Ivanom Miloševićem

Kako nijesu, kada u Crnoj Gori ima vojnika koji su se tokom devedesetih godina na Kosovu i Metohiji borili protiv albanskih terorista i koji su u toj borbi izgubili nekoga svoga ili su bili svjedoci njihovih zločina, kaže Nikolić

Aktuelni režim u Crnoj Gori ignoriše žrtve ratova iz 1990. i 1999. godine i prema njima se ponaša kao da ne postoje. Sve prijave koje smo specijalnom državnom tužilaštvu i ostalim pravosudnim službama podnijeli zadnjih desetak godina ostale su bez odgovora. Po tome možemo zaključiti da je aktuelna vlast u Crnoj gori sa Hrvatskom, Albanijom i takozvanim Kosovom, sklopila dogovor o botbi protiv Srba i Srbije, a jedan od elemenata te borbe je zaborav žrtava koje su tokom devedesetih godina dali živote braneći otadžbinu – smatra Radan Nikolić, predsjednik Udruženja boraca ratova 1990. i 1999. godine.

On dodaje da se po tom pitanju sa ovakvom vlašću ništa neće primijeniti i da će čelnici DPS-a nastaviti da brane hrvatske i albanske interese, a da ništa neće učiniti na zaštiti svojih građana i otkrivanja istine o hrvatskim zločinima nad crnogorskim rezervistima tokom akcije u Hrvatskoj prije 30 godina.

-Dok je je ove vlasti ne nadamo se da će se to po tom pitanju bilo šta promijeniti. Da bismo to promijenili naše Udruženje će na narednim izborima nastupiti kao stranka, a da li će to biti samostalno ili u okviru stranaka koje su nam bliske, odlučićemo naknadno. Promjena vlasti će omogućiti da se pokrene priča o žrtvama pomenutih ratova i statusu njihovih porodica kako bi se ispravila višedecenijska nepravda prema njima – pojašnjava Nikolić.

Radan Nikolić gost emisije „SA MILOŠEVIĆEM LICE U LICE“
Radan Nikolić gost emisije „SA MILOŠEVIĆEM LICE U LICE“

A da Udruženje ne čeka samo na promjenu vlasti je i knjiga „Zadnja linija odbrane“. U njoj se nalaze biografije više stotina poginulih boraca, a objašnjena je i promjena politike aktulenog rukovodstva Crne Gore.

–Oni su prešli put od zagovornika odbrane one velike države Jugoslavije, do prelaska na potpuno suprotne pozicije. Ima li većeg poniženja za pripadnike JNA nego što je imenovanje Stjepana Mesića za počasnog građanina Podgorice, a za vojnike Vojske Jugoslavije veliko prijateljstvo sadašnjeg predsjednika Crne Gore sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, nekadašnjim teroristima i komandantima terorističke OVK. Uz to niko iz ove vlasti nije se udostojio da bude na sahrani posmrtnih ostataka nikšićko-šavničke grupe, koje su zvjerski mučili i ubili ustaški zločinci u splitskoj „Lori“ – dodaje Nikolić.

On je ogorčen na potpisivanje sporazuma crnogorskih i pravosudnih tužilaštava da će se krivično gonoti samo oni ratni zločini koji su počinjeni nad Hrvatima. Nikolić se pita kuda to vodi i da li je to bio uvod u ono što danas čujemo u Tuzima.

-Tamo se ovih dana klicalo OVK, a albanski predstavnici, čak i jedan ministar iz njihovih redova, kažu da to nije ništa strašno i da te parole nijesu uperene protiv nikoga u Crnoj Gori. Kako nijesu, kada u Crnoj Gori ima vojnika koji su se tokom devedesetih godina na Kosovu i Metohiji borili protiv albanskih terorista i koji su u toj borbi izgubili nekoga svoga ili su bili svjedoci njihovih zločina, kaže Nikolić.

Naš sagovornik dodaje da od bivših jugoslovenskih republika jedino Crna Gora nije rješila status ratnih veterana i liječenja njihovih ratnih trauma.

-Zbog toga su se desila brojna samoubistva, kao i ubistva, jer ti ljudi nijesu imali adekvatni podgovor sredine u koju su se vratili nakon rata. To najbolje pokazuje primjer Dalibora Jaukovića koji se prije godinu dana ubio ispred američke ambasade, jer nije mogao da podnese da Crna Gora uđe u NATO, a bio je i bez zaposlenja i napušten, a na drugoj strani je imao najveća državna priznanja za patriotizam, zaključuje Nikolić.

Izvor: IN4S

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: