fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nikolić da uveri da neće devedesete

josipovic.jpgZagreb — Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da novi srpski predsednik Tomislav Nikolić „tek mora da nas uveri da ne nastavlja politiku devedesetih“.

 

Josipović je to rekao komentarišući izjavu Nikolića datu za Frankfurter algemajne cajtung da je „Vukovar bio srpski grad i da Hrvati nemaju za šta da se vraćaju tamo“.

 

Hrvatski predsednik je podsetio da je „Vukovar, kao i svaki hrvatski grad, otvoren za život Hrvatima, Srbima, Mađarima i svim drugim građanima bez obzira na njihovu nacionalnost“.

 

„Nikolićeva izjava nije u duhu politike pomirenja i vraća nas u politiku devedesetih“, rekao je Josipović za „Večernji list“ i dodao da se Hrvatska tada suprotstavila toj politici i da će znati da se suprotstavi i njenim reminiscencijama.

 

„Ako je ta izjava povratak ideja iz devedesetih, tih ideja neće biti. Hrvatska će i dalje voditi politiku nacionalne ravnopravnosti i miroljubivu politiku prema susedima. Saradnju sa Srbijom još moramo razvijati, a od Nikolićeve politike zavisi hoće li prihvatiti našu ruku. No, nadam se da će Nikolić revidirati svoje stavove“, rekao je Josipović.

 

Na pitanje hoće li povodom Nikolićeve izjave tražiti zvaničnu reakciju, Josipović je odgovorio da je njegova izjava dovoljna reakcija „i to vrlo jasna“.

 

Nikolić je u intervjuu koji je izazvao buru u hrvatskoj javnosti, komentarišući svoje ranije izjave o velikoj Srbiji, rekao da „ima snova koje čovek nikad ne može da ispuni“.

 

„Sad shvatam da je Hrvatska međunarodno priznata država i da neće biti promena granica na Dunavu“, dodao je Nikolić.

 

 

Prema rečima ministarke spoljne i evropske politike Vesne Pusić, Nikolić je ranije zastupao određene stavove, a „tek treba videti kako će se postaviti Nikolić i vlada Srbije“.

 

„Kao što se vidi iz intervjua, iako ne poriče te stavove, tvrdi da je evoluirao i nagoveštava da bi mogao zastupati neke druge stavove“, rekla je Pusić.

 

Ona je dodala da će se zavisno od toga kako će se postaviti Nikolić i Vlada Srbije „u toj meri uticaj unutar Srbije raspodeliti ili koncentrisati na jednu stranu“.

 

„Do sada je i na nivou predsednika i na nivou vlade bila ista politička opcija, a videćemo hoće li tako biti i dalje. O tome zavisi i srpska politika“, rekla je Pusić.

 

Odskorašnji predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da će se Nikolić morati distancirati od takvih izjava ako želi dokazati svoju proevropsku opredeljenost, dodavši da će HDZ imati odgovor na svaku sličnu konstataciju.

 

„Nikolić će se morati dobro prati od svoje prošlosti, velikosrpskih i četničkih izjava, kojima pretenduje na teritoriju Hrvatske, ako želi dokazati nekakav svoj proevropski put“, rekao je Karamarko i ocenio i da bi službena hrvatska politika svakako morala reagovati, ali i da tek treba videti u kom će smeru Nikolić nastaviti.

 

Tokom poslepodneva mediji su preneli i saopštenje Nikolićevog kabineta u kome se demantuje da je Nikolić bilo kom listu, od dana kad je formirana SNS, a posebno između dva izborna kruga, dao bilo kakvu izjavu u kojoj je rekao da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati nemaju zašto tamo vraćati.

 

„Reč je o podloj i podmukloj laži, a politika Tomislava Nikolića biće izgradnja mira i stabilnosti u regionu“, ističe se u saopštenju koje su preneli brojni hrvatski mediji, među kojima i HRT.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: