Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nikad ne zaboraviti zločine!

Datum objave: četvrtak, 26 januara, 2012
Veličina slova: A- A+

Arie.jpg

Senator Republike Srpske i predstavnik Srpske u Izraelu Arie Livne smatra da Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta treba da bude putokaz za sve narode da se nikada ne smije zaboraviti šta se desilo u Drugom svjetskom ratu i da se takva tragedija više ne ponovi čovječanstvu.

“To je bila najveća tragedija u istoriji čovječanstva, u kojoj je i srpski narod platio ogromnu cijenu. Smatram da ne treba da zaboravimo niti da oprostimo bivšim generacijama, od kojih je danas malo živih. Treba da pamtimo sve zločine i da ih nikada ne zaboravljamo”, izjavio je Livne Srni povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Livne je rekao da ovaj dan za njega ima veliki značaj, jer je njegova majka ugušena gasom i spaljena u Aušvicu.         “Ogroman dio moje familije, skoro svi, ubijeni su na raznim mjestima u holokaustu u Mađarskoj i Hrvatskoj, tako da ovaj dan za mene ima specifičan značaj”, istakao je on.

On navodi da je u Izraelu obilježavanje Međunarodnog dana holokausta od posebnog značaja, dodajući da na jedan minut sav saobraćaj stane – tako što ljudi izađu iz automobila i stojeći mirno odaju poštu i sjećanje na žrtve holokausta.

Livne, koji je i savjetnik predsjednika Srpske Milorada Didika, rekao je da je prilikom posljednje Dodikove poruke Izraelu dogovoreno o saradnji sa Memorijalnim centrom “Jad Vašem”.

“Dobio sam izvještaj da je `Jad Vašem` desetorici studenata iz Srpske odobrio dolazak u Jerusalim na kurs u ovaj centar. Dogovoreno je da će u školama Srpske omladina učiti o tome šta je bio holokaust, i to je od velikog značaja da se takva tragedija nikada ne zaboravi”, zaključio je Livne.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz ocjenjuje da je obilježavanje Međunarodnog dana holokausta, koji se desio nad jevrejskim, ali i nad srpskim i romskim narodom na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu, najznačajniji datum za Srpsku.

“Srpski narod u Drugom svjetskom ratu zbog svog antifašističkog opredeljenja bio je doveden pred biološko istrebljenje”, rekao je Jauz Srni, podsjetivši da je opština Kozarska Dubica izgubila tada 53 odsto stanovništva, dok je na najzvjerskiji način ubijeno na desetine hiljada djece, žena i staraca u sistemu ustaškog logora “Jasenovac – Donja Gradina”.

On je podsjetio da se na području opštine Kozarska Dubica nalazi kompleks ustaškog logora “Donja Gradina”, gdje se nalazi najveći broj masovnih grobnica onih koji su ubijeni u Jasenovcu.

“Raduje nas činjenica da je Vlada Srpske pokrenula program uređenja Spomen-područja “Donja Gradina”, jer na taj način istina o stradanju naroda na ovom području moći će da ode u svijet”, istakao je Jauz i poručio da je potrebno učiniti sve da se ne zaboravi tragična sudbina svih nedužno stradalih i stravični zločini koje je počinila NDH u Drugom svjetskom ratu.

On je rekao da će delegacija opštine Kozarska Dubica sutra u 9.00 časova položiti vijenac u Spomen-području “Donja Gradina”.

Izvršni sekretar Jevrejske opštine u Doboju Dario Atijas rekao je Srni da je obilježavanje Međunarodnog dana holokausta od velikog značaja za sve Jevreje koji su oslobođeni iz logora “Aušvic”.

“Ovaj datum za nas Jevreje posebno je značajan, jer se tada sjećamo naših predaka koji su na zvjerski način ubijeni. Mi i danas osjećamo posljedice holokausta u BiH, jer je natalitet Jevreja mali, a jevrejske zajednice su svedene na desetine članova i došlo je do njihove asimilacije”, istakao je Atijas.

On je naveo da će, povodom obilježavanja Međunarodnog dana holokausta, u Galeriji Centra za kulturu u Doboju 9. februara biti održana izložba pod nazivom „Logori u kojima su stradali Jevreji BiH“. “Ova izložba je podsjećanje na bezumlje koje je skoro uništilo jevrejsku zajednicu BiH, jer je od 1941. do 1945.godine stradalo oko 70 odsto Jevreja BiH”, istakao je Atijas.

Prema njegovim riječima, na izložbi će biti predstavljeni svi najvažniji logori u nekadašnjoj NDH u kojima su stradali Jevreji iz BiH. On je rekao da će, povodom obilježavanja Međunarodnog dana holokausta, sutra na jevrejskom groblju u Doboju biti održan pomen.

Poznato je da je 27. januar – kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – ustanovila 1. novembra 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Opredjeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen “Aušvic”, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje – zasnovanih na predrasudama.

Drugi svjetski rat odnio je, osim ostalog, više od šest miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda, koji se našao na meti sistematskog istrebljenja, koje su provodile nacistička Njemačka i druge okupacione ili marionetske države.

Aušvic, Treblinka, Mathauzen, Dahau, Majdanpek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci – samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava tokom Drugog svjetskog rata.

Osim pripadnika drugih porobljenih naroda, Jevreji su predstavljali najugroženiju etničku zajednicu, što je dovelo do masovnih zločina, u kojima je stradalo oko šest miliona pripadnika ovog naroda.

Pripremio: Milomir SAVIĆ

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top