Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NIJE BILO PROTESTA KADA JE NATO BOMBARDOVAO RTS

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Bombardovanje_zgrade_RTS-a.jpg

Američki profesor i antiglobalista Noam Čomski uporedio je teroristički napad na francuski satirični nedjeljnik „Šarli ebdo“ sa bombardovanjem zgrade Radio-televizije Srbije /RTS/ 1999. godine, ističući da taj NATO napad nije izazvao masovne proteste u svijetu, niti zgražanje javnosti.

U komentaru za televiziju Si-En-En, Čomski je naveo da povodom vazdušnog udara na RTS nije bilo parola „Mi smo RTS“, niti istrage o korijenima napada u hrišćanskoj kulturi i istoriji.

Napomenuvši da je napad na srpske novinare pozdravljen, Čomski je dodao da je istaknuti američki diplomata Ričard Holbruk, tadašnji izaslanik za Jugoslaviju, opisao napad na RTS kao „izuzetno značajan i pozitivan razvoj“, sa čime su se i drugi saglasili.

„Njihovi zločini protiv nas, nisu isto što i naši zločini protiv njih, pošto potonji nisu zločini već plemenita odbrana najviših vrijednosti, ponekad s nenamjernim propustima“, dodao je Čomski.

On je podsjetio da je dopisnik „Njujork tajmsa“ Stiven Erlanger opisao da je poprište napada u Parizu „nevjerovatno podsjećalo na ono sa polomljenim staklom, porušenim zidovima, slomljenim namještajem, izgorjelom farbom, uz emocionalno razaranje“.

Ta rečenica, dodao je Čomski, nije iz januara 2015. godine, već iz Erlangerovog izvještaja o bombardovanju RTS 24. aprila 1999. godine, u kojem je ubijeno 16 novinara i koji je privukao daleko manje pažnje.

Čomski podjseća da je Erlanger napisao da su „NATO i američki zvaničnici branili taj napad kao napor da se podrije režim predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića“, dok je portparol Pentagona Kenet Bejkon rekao da je „srpska televizija dio Miloševićeve ubilačke mašinerije isto kao i vojska“, što ju je, prema tom tumačenju, činilo legitimnom metom napada.

On navodi da je zbog tog napada NATO kažnjena samo jedna osoba – Dragoljub Milanović, tadašnji direktor televizije, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog toga što nije evakuisao zgradu, a da je Haški tribunal zaključio da napad nije bio zločin, uprkos civilnim žrtvama, prenose beogradski mediji.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Promocija Pečata: Antiglobalizam, ljevica i  – Jadovno 1941.

politika genocida – knjiga koja rasvetljava  – Jadovno 1941.

Srbin koji je zadivio i Noama Čomskog! – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: