Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Nezavisne novine”: Kod Cazina niče leglo vehabija veće od Maoče

Vehabijski centar koji će nadjačati famozno leglo vehabija u Gornjoj Maoči kod Srebrenika, formiran je u mestu Podgredini, koje pripada cazinskoj mesnoj zajednici Stijena, navodi se u poverljivoj dokumentaciji policijskih agencija, do koje su došle banjalučke „Nezavisne novine“.

Vehabije

„U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mestu izgrađen je veći objekat i niz manjih objekata za boravak. U centar u isto vreme može doći veći broj pripadnika tog pokreta“, stoji u spisima, prenose „Nezavisne novine“.

Navodi se da je centar okružen vehabijskim kućama, te da je jedan od vođa centra, čije je ime poznato redakciji „Nezavisnih novina“, vehabija koji je zaposlen u austrijskoj prestonici Beču, prenosi Tanjug.

Za mlađe pripadnike vehabijskog pokreta, kako je navedeno, zadužen je mladić iz Cazina, koji živi po šerijatskim običajima.

„On je ispisao svoju mlađu sestru iz državne škole i upisao je u Podgredinu u vehabijski centar kao jedino moguće obrazovanje. U taj centar mogu ući samo ’provereni‘, jer je uspostavljena samozaštita od prodora obaveštajno-policijskih struktura“, stoji u dokumentaciji koja je u posedu „Nezavisnih novina“.

Dok se Podgredina nameće kao novo snažno vehabijsko leglo, ni Gornja Maoča ne odustaje od svojih dosadašnjih namera, pa su vehabije iz tog sela poručile da će tražiti od Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH, i vlasti, da im objasne „zbog čega su radikalni i ekstremni“, te da im u skladu sa tim ponude dokaze za te navode.

„Mi bismo bili neozbiljni da se na te zahteve osvrćemo. Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih? Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ovde ne proizvode nasilni ekstremizam“, rekao je Mektić.

Ministar bezbednosti BiH osvrnuo se i na izjave vehabija da će, ukoliko ne mogu u džamijama, verske obrede obavljati na parkinzima, te im je poručio da ni to nije dozvoljeno.

„Nije parking mesto za molitve, nego javna površina namenjena za saobraćaj i vozila. Ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površinu. Sutra će tražiti da uzurpiraju nešto drugo. Ne može“, odbrusio je Mektić.

Država i Islamska zajednica u BiH već mesecima pokušavaju da se obračunaju sa paradžematima u BiH, od kojih se jedan nalazi upravo u Stijeni kod Cazina, a koji baš kao ni Gornja Maoča nije pristao da se integriše u legalne tokove.

(Sputnik)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Vezane vijesti:

Vehabije u BiH dižu revoluciju! | Jadovno 1941.

„Špigl”: BiH sigurna kuća radikalnih islamista | Jadovno 1941.

RTRS u posjedu dokumenata o formiranju islamske

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: