Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nezavisna Država Gradići

Datum objave: utorak, 17 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Čitavu prošlu sedmicu na kući u okolini Velike Gorice bio je istaknut veliki transparent kojim se slavilo stvaranje zločinačke Nezavisne Države Hrvatske

 Gradići kod Velike Gorice

Gradići kod Velike Gorice

Desetog aprila ove godine na jednoj je kući u mjestu Gradići kod Velike Gorice javno bio istaknut veliki transparent kojim se slavilo stvaranje zločinačke Nezavisne Države Hrvatske. Pored datuma njezina osnivanja – 10. aprila 1941. godine te ispisane kratice ‘NDH’ – na spornom transparentu nalazio se još i grb s prvim bijelim poljem.

Iako se nesumnjivo radilo o javnom veličanju ustaštva i fašizma, o transparentu koji se nalazio na kući pored glavnog puta u Gradiću – na adresi Slavonska ulica broj 2 – niko nije obavijestio policiju kako bi bio uklonjen. Ništa nije poduzeto ni nekoliko dana nakon njegova isticanja, pa je sve do 14. aprila – gotovo veći dio sedmice – stajao na istoj lokaciji.

Nepoznati počinitelj tako je slobodno i bez ikakvih sankcija, iskazivao svoje simpatije prema ustaštvu. Neshvatljivo je to da u Gradićima niko nije reagovao na ovaj očigledan necivilizacijski čin. Javne nadležne službe u potpunosti su zakazale, prije svih policija, a onda i svi oni građani koji su prema toj morbidnoj pojavi ostali slijepi i nijemi. Sadašnja Hrvatska se prema svome Ustavu, da se podsjetimo, formalno temelji na ZAVNOH-u, ali vjerojatno ta činjenica institucijama u Gradićima još uvijek nije poznata.

Autor: Zoran Vitanović

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:

Simboli ustaša postaju nacionalna obilježja | Jadovno 1941.

Radi u sudu i slavi ustaške simbole! | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top