Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NEVINOM DRŽAVLjANINU BiH PRODUŽEN PRITVOR

veritas.jpg

BEOGRAD, /SRNA/ – Istražni sudija Županijskog suda u Slavonskom Brodu danas je, uprkos očiglednoj grešci u identitetu, produžio pritvor državljaninu BiH srpske nacionalnosti Slobodanu Matiću /50/, koga su hrvatske vlasti uhapsile prije 14 dana pod sumnjom da je počinio ratni zločin, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ iz Beograda.

U saopštenju se navodi da je Matić zadržan u pritvoru u Požegi uprkos njegovom ukazivanju da je došlo do zamjene identiteta i dokazima koje je priložio, a za 14 dana od kada je uhapšen niko, osim njegove porodice, nije pokazao bilo kakav interes za njega, mada se radi o nevinom čovjeku.

Prema rješenju Županijskog suda u Požegi iz 1993. godine, imenjak uhapšenog Slobodana Matića i još pet lica terete se za zatvaranje i mučenje hrvatskih civila od kojih je šestoro umrlo, čime su, kako se navodi, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Istraga u ovom predmetu je 17. decembra iste godine prekinuta, a po osnivanju Županijskog suda u Slavonskom Brodu /2008. godine/, predmet je prešao u nadležnost tog suda.

Osim imena i prezimena Slobodana Matića, u istražnom rješenju navodi se samo zadnje prebivalište u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške, dok su ostali podaci nepoznati.

„Veritas“ ističe da uhapšeni Matić, međutim, nikada nije bio u sastavu milicije SAO Krajine, nije radio u zatvoru Stara Gradiška, niti stanovao u Novoj Topoli.

Iako je riječ o očiglednoj grešci u identitetu, na koju se sve vrijeme i uhapšeni Matić pozivao, tek je danas, četrnaesti dan po hapšenju, izveden pred istražnog sudiju. On ga je zadržao u pritvoru, uprkos priloženoj dokumentaciji o kretanju u službi i vojsci i svim dosadašnjim adresama stanovanja, navode iz „Veritasa“.

Na posljednjem spisku hrvatskog državnog tužilaštva, iz januara 2011. godine, nalazi se ukupno 1 549 lica procesuiranih za ratne zločine, od kojih je pod istragom 397 (od toga istraga je prekinuta za 111 lica), 603 su pod optužbom, dok ih je 569 osuđeno.

Za svima procesuiranima u odsustvu raspisane su nacionalne, a za velikom većinom i međunarodne potjernice.

Na spisku procesuiranih nalazi se mnogo osoba sa nepotpunim podacima, što dovodi do hapšenja pogrešnih, nevinih ljudi, dodaje se u saopštenju.

Matića je uhapsila hrvatska policija 3. marta na graničnom prelazu Stara Gradiška prilikom ulaska iz Republike Srpske u Hrvatsku, u autobusu koji je saobraćao na relaciji Gradiška – Beograd.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: