fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NEUSTAVAN PRIJEDLOG ZAKONA O UDžBENICIMA U LIVANjSKOM KANTONU

Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša MihajlovićFoto: SRNA
Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona
Slaviša Mihajlović
Foto: SRNA

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH (FBiH) danas je proglasio neustavnim Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Livanjskom kantonu, jer se njime krše ustavna prava Srba u tom kantonu.

Ovom odlukom Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Livanjskom kantonu ne može biti upućen u dalju proceduru.

U obrazloženju presude navodi se da su jezik i pismo jedno od bitnih obilježja konstitutivnog naroda koje čine njegov identitet, a samim tim, svako pitanje koje zadire u ovu oblast evidentno predstavlja vitalni interes za svaki konstitutivni narod, u ovom slučaju srpski u Livanjskom kantonu.

„Obrazovanje, kao izuzetno bitan segment u društvu, takođe, potpada pod definiciju vitalnog interesa konstitutivnih naroda i po stavu Vijeća, izuzetno je važna i složena materija koja se, kao takva, ne bi smjela u segmentu ravnopravne upotrebe u procesu obrazovanja jezika i pisma svih konstitutivnih naroda prepustiti volji izdavača, nego bi morala biti uređena odgovarajućim zakonom“, pojašnjava se u presudi.

Prema obrazloženju presude, intervencija zakonodavca u ovoj oblasti je nužna da bi bila obezbijeđena ravnopravna upotreba jezika i pisma u službenoj upotrebi u FBiH, te pravo na obrazovanje na maternjem jeziku za svakog učenika u nastavnom procesu.

U obrazloženju presude se navodi i da je tačno da Zakon o osnovnom obrazovanju u Livanjskom kantonu i Ustav ovog kantona propisuje ravnopravnu upotrebu tri jezika i dva pisma, ali to ostaje „mrtvo slovo na papiru“, ukoliko ravnopravnost jezika i pisma nema svoju primjenu u praksi.

„Stoga, u konkretnom slučaju, odobravanjem i izdavanjem udžbenika isključivo na jeziku i pismu jednog, u ovom slučaju hrvatskog konstitutivnog naroda, te nepružanjem zakonskih garancija u okviru Prijedloga zakona da će biti ispoštovan identitet, kroz jezik i pismo, u ovom slučaju srpskog konstitutivnog naroda, povređuje se vitalni interes konstitutivnog srpskog naroda u Kantonu 10, te je u tom pravcu Vijeće donijelo presudu kao u izreci“, obrazlaže se u presudi.

Klub poslanika Srba u Skupštini Livanjskog kantona pokrenuo je prošle godine proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na navedeno zakonsko rješenje.

Potpredsjednik Skupštine Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović ocijenio je za Srnu da je odluka Ustavnog suda Federacije BiH (FBiH) o neustavnosti Prijedloga zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ovom kantonu, važna za ostvarivanje ustavnih prava Srba.

„Ova je poruka svima da u FBiH žive Srbi koji imaju ustavna i konstitutivna prava i bez kojih se ne može donijeti nijedna odluka. I u narednom periodu ćemo svaku eventualnu odluku ili zakon kojima se budu kršila prava srpskog naroda tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa“, poručio je Mihajlović.

On kaže da bi, nakon današnje odluke Ustavnog suda FBiH, klubovi srpskog naroda u zakonodavnoj vlasti u FBiH trebalo da budu angažovaniji i da sve zakone koji krše ustavna prava upućuju Ustavnom sudu FBiH na razmatranje.

Mihajlović je naveo da bi u Livanjskom kantonu u narednih šest mjeseci trebalo da budu izrađena nova zakonska rješenja o udžbenicima i nastavnim sredstvima, kojima bi bila ispoštovana prava Srba i uvedena grupa nacionalnih predmeta.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

javna rasprava o zakonu o udžbenicima u livanjskom kantonu

narušeno pravo srpskih učenika na obrazovanje u livanjskom …

O hrvatskim udžbenicima istorije – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: