Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Nepristojan odnos države prema Karađorđevićima

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Kralj_Petar_I_na_osmatracnici.jpg

Savjetodavna tijela Karađorđevića kritikovala su vlast Srbije i državni protokol zbog odnosa prema kraljevskoj porodici Karađorđević tokom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, ocjenjujući ga kao nepristojnost.

“Sa velikim žaljenjem konstatujemo da država, na najvišem i visokom nivou, nije propustila priliku da i ovaj put demonstrira privrženost lošoj tradiciji titoističkog nasleđa, koja podrazumeva prećutkivanje uloge i značaja kralja Petra Prvog i Prestolonaslednika, potonjeg kralja Aleksandra Prvog”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju, koje su potpisali srpski akademici, istoričari, profesori i članovi Krunskog savjeta Karađorđevića, navodi se da “govoriti o bitkama na Ceru i Kolubari, a ne pomenuti velikog i demokratskog vladara Srbije, onoga kome su srpski ratnici položili i održali zakletvu, i prećutati glavnokomandujućeg te herojske vojske, jednostavno je nepristojno”.

Podsjeća se da je u prvoj defanzivnoj fazi Kolubarske bitke dolazak starog kralja Petra na bojište u prve linije fronta imao odsudni značaj za podizanje u tom trenutku klonulog morala vojske.

“Ponašati se uvredljivo prema njihovom praunuku i unuku, protokolarno ga ponižavati i osporavati mu pravo da položi venac tokom svečanosti ne može se pravdati potrebama protokola”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da protokol koji nalaže nepristojnost nije protokol, nego “tanka i prozirna magla” iza koje se krije nepoštivanje same svečanosti, njenog smisla i sadržaja.

Da nije riječ o slučajnosti, pokazao je, navodi se u saopštenju, i primjer izložbe održane u Kraljevskom dvoru 11. novembra, na dan primirja pod nazivom “Dinastija Karađorđević u velikom ratu”, na koju je došao krem kulturne javnosti, kompletan diplomatski kor, a nijedan predstavnik države.

“To se ne radi u zemljama koje drže do sebe, ni u narodu koji sebe poštuje”, ističe se u saopštenju, koje su, među 18 javnih ličnosti potpisali, Matija Bećković, Čedomir Antić, Dragomir Acović, Dušan T. Bataković, Dušan Kovačević, Milan Parivodić, Kosta Čavoški i drugi.

Dodaje se da su Srbi smatrali Prvi svjetski rat ratom za oslobođenje i ujedinjenje Srba i drugih južnih Slovena, ali nisu ga izazvali, nisu mu težili, iako su kao narod i kao država na napad odgovorili onako kako je trebalo i kako su morali.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srpske žrtve i stratišta iz Prvog svetskog rata ni do danas dan nisu do kraja popisana

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: