Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nenad Kecmanović: Šeici pune Bosnu

Datum objave: četvrtak, 10 novembra, 2016
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Kada se pre desetak godina počelo govoriti da je Sarajevo postalo muslimanski grad, poenta je bila u tome da u njemu više nema ni Srba ni Hrvata sem na nivou statističke greške

Nenad Kecmanović, profesor političkih nauka
Nenad Kecmanović, profesor političkih
nauka

Kada se pre desetak godina počelo govoriti da je Sarajevo postalo muslimanski grad, poenta je bila u tome da u njemu više nema ni Srba ni Hrvata sem na nivou statističke greške. Sarajlijama Bošnjacima to nije mnogo smetalo. Čak su tvrdili da je Sarajevo, uprkos tome, i dalje zadržalo multietnički duh. Danas je, međutim, u njemu relativno sve manje i samih Bošnjaka. Prvo je Sarajevo preplavio talas turskih bankara, biznismena, slastičara, profesora, studenata, zetova i snaha, i to je bosanskim muslimanima jako godilo. Vratilo se “pusto Tursko”, za čim su generacijama tugovali preci današnjih Bošnjaka. Davutoglu je već pri prvom dolasku u Sarajevu najavio da je Osmanska imperija bila jedna uspješna priča koju valja ponoviti. Erdogan ga je dopunio otkrićem da mu je rahmetli Izetbegović ostavio u amanet i Bošnjake i Bosnu. A reis-efendija emeritus Mustafa Cerić je na ovo medenje uzvratio riječima: “Turska je naša matica”, očito nesvjetan da je time opovrgao omiljenu bajku sa stećaka o “dobrim Bošnjanima” kao svojim pradjedovima, te da je bošnjački narod proglasio za tursku dijasporu.

Ta tursko-bošnjačka idila bila je podržana sa Zapada objašnjenjem da će Turska, kao sekularna država umjerenog islama i sa evropskim ambicijama, spriječiti radikalizaciju bošnjačkih muslimana koju podstiču šiiti i vehabije. Iznenada su te izjave ljubavi obostrano utihnule, i to baš u vrijeme kada su zahladili odnosi Ankara – Vašington, a Erdogan obnovio pregovore sa Putinom o izgradnji nuklearne elektrane i turskog gasnog toka. Istovremeno, BiH, odnosno Federaciju, odnosno Sarajevski kanton zapljusnuo je drugi talas sa Orijenta.

Ali to nisu Sirijci, Iračani, Avganistanci i drugi migranti koji preko Balkana bježe od rata i bijede u bogatu Njemačku, nego naprotiv hiperbogati šeici iz Saudijske Arabije.

(Deo izlaganja na regionalnom bezbednosno-političkom forumu “Aktuelni problemi, novi izazovi i pretnje u bezbednosnoj sferi balkanskog regiona”)

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Egzodus i curenje Srba iz Sarajeva | Jadovno 1941.

Kecmanović: Antisrpska kampanja u službi obnove bošnjačko …

Kako čitati biskupa ustašu! | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top