Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NEMINOVAN RASPAD BiH

Srpska Novinska Agencija.jpg

BIJELjINA, 31. MAJA /SRNA/ – Profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu SAD Stiven Mejer smatra da u BiH raste
podjela između Federacije BiH i Republike Srpske i da bi u interesu Srba najbolje rješenje bilo da se odvoje.

Mejer je za „Glas Srpske“ ocijenio da je neminovan raspad BiH, jer je riječ o „državi koja postoji samo na papiru“.

 

„U jednom momentu doći ćemo i do formalnog razdvajanja, ali, iskreno, ne znam da kažem šta će poslije tog da se desi. Moguće je da iz toga proizađe i nezavisnost bošnjačke države. To će se
vjerovatno desiti za deceniju, dvije ili pet“, smatra Mejer.

 

On je rekao da sa dobrom ekonomskom politikom male političke zajednice mogu da uspiju.

 

„Ako Crna Gora može da opstane kao država, onda bi i bošnjačka država i Republika Srpska kao država mogle da opstanu. Naravno, to pitanje traži odgovor na pitanje da li bi RS trebalo da bude nezavisna ili da se vezuje za Srbiju?“, kaže Mejer, koji je i bivši analitičar CIA za Balkan.

 

On je ocijenio da su velike sile Amerika, Francuska i Velika Britanija unazadile politički razvoj na prostoru Balkana za 20 do 30 godina, te dodao da su Savjet za provođenje mira i OHR postali beskorisni.

 

„Sve važnije zemlje članice PIK-a, Amerika, Engleska, Turska prvenstveno gledaju sopstvene interese. Njih ne zanima interes Brčko distrikta, Srpske ni cijele BiH, ali ako međunarodna zajednica želi da plaća postojanje OHR-a, onda je sve u redu“, rekao je Mejer.

 

On je istakao da je sve manje podrške predstavnika međunarodne zajednice bošnjačkoj politici, te predviđa da će tradicionalni bošnjački političari postati još više izolovani i očajni.

 

„U bošnjačkom korpusu isplivaće novi lideri. Generalno, mislim da će doći do još veće podjele među etničkim grupama u BiH. Biće potrebno puno hrabrosti i inteligencije da se nađe pravi put u takvim okolnostima, ali taj put mora da se pronađe bez velikog miješanja međunarodnih predstavnika“, ocijenio je Mejer.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: