Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nema pravnih prepreka za identifikaciju posmrtnih ostataka

Datum objave: četvrtak, 11 decembra, 2014
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Identifikacija_zrtava.jpg

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas u Doboju da ne postoje pravne prepreke za identifikaciju neidentifikovanih posmrtnih ostataka u Republici Srpskoj.

On je rekao da nadležna okružna tužilaštva imaju ingerenciju da izdaju naredbu Zavodu sa sudsku medicinu da obavi indentifikaciju.

“Održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i očekuje se odgovor Zavoda sa sudsku medicinu o njihovoj tehničkoj osposobljenosti i finansijskim sredstvima da se otpočne sa identifikacijom, koja će već početkom naredne godine biti urađena na određenom broju uzoraka”, istakao je Kojić na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

On je naveo da je održan sastanak sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale oko ustupanja krvnih uzoraka Zavodu za sudsku medicinu na osnovu pojedinačnih zahtjeva porodica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o manipulacijama pojedinačnim i masovnim srpskim grobnicama, Kojić je rekao da raspolaže određenim informacijama o izmiještanju, te da ona nisu mogla biti obavljena bez odobrenja zvaničnog bošnjačkog rukovodstva.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da će se na današnjem sastanku govoriti o tehnici provođenja organizacije identifikacije posmrtnih ostataka u tri spomen-kosturnice.

“Kao rezultat dugogodišnje kampanje sa različitim međunarodnim i zajedničkim organima BiH, identifikacija posmrtnih ostataka će se prvi put raditi u Zavodu za sudsku medicinu u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, od instalacije laboratorije Međunarodne komisije za nestale”, istakao je Mitrović.

On je naveo da je riječ o 657 tijela u tri spomen-kosturnice koje su ekshumirane i nad tijelima je izvršena obdukcija prije početka rada Instituta za traženje nestalih lica u BiH.

S obzirom da Međunarodna komisija za nestale u BiH ima monopol u identifikaciji po modelu DNK, Mitrović je upozorio na mogućnost ponovnog maltretiranja porodica.

“Ponovo treba doći do porodica koje su već dale krvne uzorke i tražiti njihovu saglasnost na obrascu da oni pojedinačno zatraže karticu krvnog uzorka već datu Međunarodnoj komisiji za nestale ili ponovo tražiti krvni uzorak porodica”, ukazao je Mitrović.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac nezadovoljan je radom Instituta za traženje nestalih lica u BiH, te Tužilaštva BiH.

Grabovac kaže da je Tužilaštvo BiH najviše odgovorno zbog zastoja u procesuiranju ratnih zločina u BiH i traženju nestalih lica, kao i identifikaciji pronađenih osoba koje se već 10 godina nalaze u kosturnicama i neuslovnim objektima.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

KOJIĆ: NAREDBA HVO-a O SEKSUALNOM ZLOSTAVLjANjU SRPKINjA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top